Izložba "Sun Beneath" Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli)

Izložba
sub, 9. septembar 2023 - sub, 30. septembar 2023
Beograd,

Italijanska umetnica, Matilde Romanjoli (Matilde Romagnoli), predstaviće se izložbom "SUN BENEATH/Sunce ispod" u Bioskopu Balkan od 9. do 30. septembra 2023. godine. Matilde dolazi u Beograd iz Minhena, gde je završila studije  (Kunst Akademie der Bildenden Künste Munchen, klasa: Gerry Bibby, 2023). Ovo je njena samostalna izložba čiji je deo i promišljanje koncepta nastao je tokom njenog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta. Monumentalna brozana skulptura – dvostuki autoportret, predstavlja centralni deo postavke. 

Matilde nezavisno i samostalno prolazi kroz ceo proces stvaranja, uključujući modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i dorado bronze. Rad prikazan u figurama, predstavlja savršenu akademsku studiju tela, ali sa "teretom" sopstvene figure koju nosi na leđima.
 
Matildin umetnički pristup je jedinstven jer se potpuno posvećuje svakom aspektu stvaranja. Svojim ličnim učešćem u svim elementima, ona stvara duboku vezu između fizičkog procesa i finalnog rezultata. Ova intimna angažovanost joj omogućava da prenese osećaj ranjivosti i samoosmatranja kroz svoju umetnost. Ova suprotnost između savršene figurativne studije i težine i simbolike prisustva same umetnice stvara moćnu vizuelnu konotaciju.

Kroz svoj dvostruki autoportret, Matilde Romagnoli poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog ja rezoniraju sa publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

„Za mene je umetnički rad je dvostruka privilegija – prvo posedovati dar i biti u mogućnosti da se dar primenjuje. Posvećenost dolazi kao prirodna posledica radosti stvaranja. Odakle ona dolazi -  od mene same i možda od umetničke porodice iz koje potičem... moj pradeda je bio slikar i predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, moja baka je slikarka, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka balerina... Odrastala sam u podsticajnom okruženju i oduvek sam osećala veliku želju i izuzetnu radost u stvaranju onog što zamislim. Kada radim, doživljavam osećaj potpunosti i slobode koji su neophodni. Sada, svesno, uživam u svakom trenutku procesa rada, u učenju i istraživanju, čak i kada prolazim kroz periode izazovnih fizičkih i mentalnih borbi. Međutim, posle takvih perioda, osećam se izuzetno živom i prisutnom“ – kaže umetnica.

 Organizovana u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, Matildina izložba pokazuje posvećenost fondacije podršci mladim umetnicima i pružanju dragocenih prilika za upoznavanje sa iskustvima i praksama koje dolaze iz Nemačke.
 
Sveukupno, prisustvo Matilde Romagnoli u Beogradu i njena izložba u Bioskopu Balkan pružaju jedinstvenu priliku ljubiteljima umetnosti i široj publici da se upuste u fascinantnu umetničku viziju i istraživanje ljudske forme i njene kompleksnosti.

Izložba traje do 30.spetembra 2023.
 
Fotografije radova - privatna arhiva
Fotografije Matilde - Marina Bugarčić


Balkan
Braće Jugović 16, Beograd
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..