71. Majska izložba grafike - Veliki pečat, Ivani Flegar

71. Majska izložba grafike - Veliki pečat, Ivani Flegar
pon, 22. maj 2023 - sre, 14. jun 2023
Beograd,

Na pitanje šta je umetnička grafika danas Majska izložba grafike od 22. maja – 14. juna 2023. je svakako jedinstven punkt koji pruža uvid u recentnu produkciju ovog medija afirmišući različite kreativne osetljivosti i mene bliske savremenom vizuelnom stvaralaštvu. U kontinuitetu od sedam decenija utemeljena je osnovna koncepcija ove manifestacije sa idejom da se afirmiše i podstiče kreativni dometi u mediju grafike, da se promoviše najnovija produkcija i tako održavaju/neguju neophodne umetničke tenzije, elan i energetski potencijal ovog bratstva.

Uritmovani godišnji uvid u grafičku produkciju je i prilika za prohodnost ideja najmlađih generacija umetnika koji svoje prve radove najčešće promovišu upravo na majskim izložbama grafike. Tako se izabranim grafikama pozicioniraju i najavljuju nove stvaralačke refleksije, promovišu se pojedinci jakih kreativnih impulsa, a isto tako, moguće je hronološki prati linije pojedinih, već dobro poznatih stvaralačkih opusa. U isto vreme, izložba je i svedočanstvo o kontinuitetu beogradske grafičke škole u kojoj se različite autorske pozicije dodiruju, nadovezuju, preklapaju, a povremeno hrabrije konfrontiraju i/ili provociraju ustaljene sheme i shvatanja. Poseban kvalitet ove izložbe je i veliki raspon u godištima izlagača (od 87 do 21) potvrđujući da je u kreativnom diskursu moć pojedinca kao i sačuvanoj ili tek rođenoj stvaralačkoj pasiji. U produkciji 106 autora zastupljene su sve grafičke tehnike, standardni ostisci na papiru i drugim materijalima, dominiraju veliki formati radova, a nekoliko grafičkih instalacija problematizuju aktuelna pitanja o fleksibilnim intermedijskim granicama.

U ponedeljak, 22. maja, na otvaranju izložbe, biće dodeljena nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine.

Žiri za 60. nagradu Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2023: Nikola Radosavljević, grafičar, laureat Velikog pečata 2022. godine, Gordana Petrović, grafičarka i Danijela Purešević, istoričarka umetnosti.

ŽIRI ZA NAGRADU VELIKI PEČAT GRAFIČKOG KOLEKTIVA NA MAJKOJ IZLOŽBI GRAFIKE 2023. doneo je jednoglasnu odluku da se ove godine nagrada dodeli Ivani Flegar (1981) za rad Beyond the sea, u tehnici linoreza.

Ivana Flegar je na svom razvojnom putu oslobodila sopstveni kreativni potencijal, i upravo ovaj grafički list afirmiše sposobnost komponovanja, koliko i autorski odnos prema matrici. U svom istraživačkom postupku ona je sa jednim posebnim senzibilitetom i svedenošću grafičkog medija tretirala površinu vode, potvrđujući dostignutu stvaralačku zrelost i ubedljiv autorski znak.

U najužem izboru za nagradu Veliki pečat izdvojili su se i radovi Olivere Šipke-Basta i Anice Babić Radošević.
Žiri je posebno pohvalio grafiku Velimira Matejića ceneći u njegovom drvorezu pročišćenu i gotovo asketski realizovanu kompziciju.


Galeriji Grafički kolektiv
Dragoslava Jovanovića 11, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..