Koncert sastava Kalem u Kolarčevoj Zadužbini

Koncert sastava Kalem u Kolarčevoj Zadužbini
sub, 20. maj 2023
Beograd,

Koncert i promocija novog albuma sastava Kalem 20. maja u Kolarčevoj Zadužbini. Nakon sjajnih reakcija i još jačih veza sa publikom koje je doneo debitantski album „Meseče“ stiže nam drugi album sastava Kalem „Tragom snova i predanja“ u izdanju Multimedia Music. „Kalem“ je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. „Kalem“ čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Album „Tragom snova i predanja“ sadrži jedanaest numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Ono od čega Kalem nije odstupao ni u ovom albumu je prirodan i autentičan pristup muzici - zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu.
 
Album je snimljen u prostorijama studija Multimedia Music, a za zvuk su bili zaduženi Nebojša Brdarić i Nevena Antić. Aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Na jednoj od pesama je gostovao naš poznati trubač Dejan Petrović, a na drugoj bas gitarista Ivan Kukić.
 
Prošlo je blizu dve godine od kada smo bili u studiju poslednji put. Za to vreme smo odsvirali veliki broj koncerata i pažljivo slušali ljude, od dobronamernih saveta i predloga, do kritika. Sve smo to imali na umu kada smo birali pesme i radili aranžmane za drugi album. U glavi nam je bila jedna reč: iskorak. Drugi album je morao da bude drugačiji koliko je to moguće, jer ipak nas je samo dvojica. Kada naši slušaoci uzmu da ga poslušaju, već u prvoj pesmi će čuti i osetiti našu ideju, a ona se proteže kroz čitav album ističe Dušan i dodaje: Prema mom mišljenju, iskorak je napravljen, a da li je u pravom smeru, ostaje da procene svi oni koji budu odvojili svoje vreme za naše ideje.
 
Sastav Kalem će predstaviti novi album beogradskoj publici 20. maja u 20h u Kolarčevoj Zadužbini gde nas osim novih pesama očekuju i sjajni gosti. Na pitanje šta misli o predstojećem koncertu, Stefan nam poručuje: Čovek se uvek oseti lepo kada ima kome i gde da se vrati. Pre svega mislim na beogradsku publiku, a potom naravno i na sjajnu salu Kolarčeve Zadužbine. Taj prostor odiše inspiracijom i svojom akustikom uvek da izvođaču dodatni motiv da se prikaže u što boljem svetlu. Srećan sam što drugu godinu za redom imamo priliku da se predstavimo i to sa novim materijalom. Pozivam publiku da dođe i u ovom odličnom ambijentu posluša na čemu smo to vredno radili.
 
Ulaznice za koncert mogu se kupiti na sajtu Tickets.rs ili na blagajni Kolarčeve Zadužbine.

Fotografije: Milena Popović
Ilustracija: Marija Stojisavljević


Kolarac
Studentski trg 5, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..