Filmovi velikih autora na Beldocs-u

Filmovi velikih autora na Beldocs-u
sre, 10. maj 2023 - sre, 17. maj 2023

Dokumentarci autora filmova Čovek ujeo psa, Trougao tuge i Norte, kraj istorije deo su ovogodišnjeg programa Beldocs festivala
Na predstojećem Beldocs festivalu, koji se održava od 10. do 17. maja, publika će imati priliku da pogleda brojne filmove eminentnih savremenih autora, među njima socijalnu satiru Rubena Estlunda, biografski film o jednoj od najplodnijih spisateljica današnjice Stiga Bjorkmana, autoportret Andrea Bonzela, eksperimentalni film o evoluciji Zemlje Debore Stratman, kao i dokumentarce Lava Dijaza i Džejmsa Beninga koji putem rekonstrukcije pojedinih istorijskih događaja dodiruju kritične tačke savremenog društva.

„Pored sjajnih mladih autora koje se svake godine trudimo da istaknemo, uvek pomno pratimo i tekući i minuli rad već afirmisanih režisera. Ove godine ćemo prikazati izvanredne i u Srbiji neprikazane filmove velikih savremenih autora kao što su prvi film danas već dvostrukog dobitnika Zlatne palme Rubena Estlunda Mongoloid sa gitarom ili novi film Andrea Bonzela Ljubav do besa, prvi koji je snimio od svog kultnog debija Čovek ujeo psa pre više od trideset godina.“, izjavio je selektor Igor Stanojević.

„Ponosan sam na kontinuitet u selekciji, tako da po treći put imamo novi film američkog eksperimentaliste Džejmsa Beninga, koji se ovoga puta bavi gradićem Alensvortom, osnovanim od strane afroameričke zajednice u Kaliforniji. U programu je i novi film Lava Dijaza, dobitnika Zlatnog lava u Veneciji i Zlatnog leoparda u Lokarnu, kao i esej o evoluciji "Poslednje stvari" Debore Stratman.“, rekao je umetnički direktor Marko Grba Sing.

Mongoloid sa gitarom (The Guitar Mongoloid), švedskog majstora socijalne satire Rubena Estlunda (Ruben Östlund) je film o ljudima koji žive izvan normi, u izmišljenom gradu Jeteborgu. U ovom ostvarenju koje prkosi tradicionalnim narativnim kanonima, akteri glume sami sebe: dvanaestogodišnjak pravi pank pesme, odrasli muškarci se igraju oružjem, neurotična žene tokom euforične epizode srlja u samouništenje. Autor višestruko nagrađivanog filma Trougao tuge pruža nam sliku švedske svakodnevice kakvu nismo imali prilike da vidimo.

Džojs Kerol Outs: Telo u službi uma (Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind) je biografski film o nagrađivanoj savremenoj spisateljici, čiji je život sve do sada, bio skriven od očiju javnosti. Švedski reditelj Stig Bjorkman (Stig Björkman), čiji smo dokumentarac Ingrid Bergman - njenim rečima imali prilike da gledamo na Beldocs-u, ovoga puta dolazi sa filmom o umetnici koja je često opisivana kao „najistaknutija žena od slova Amerike”.  Tokom  plodne karijere Kerol Outs je napisala preko 100 priča različitih žanrova. Ona i dalje kontinuirano objavljuje više od jedne knjige godišnje. Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu, autor dobija pristup njenom jutarnjem pisanju, šetnji sa suprugom, i priliku da uroni u njenu stvaralačku samoću.

Ljubav do besa (Flickering Ghosts of Loves Gone By) francuskog autora Andrea Bonzela (André Bonzel) nagrađen je na Kanskom filmskog festivalu 2021. godine. Kroz amaterske i anonimne filmove koje je sakupljao još od detinjstva, autor se osvrće na svoj turbulentan život. Krhke, smešne i dirljive slike, fragmente priča i osećanja, autor koristi kao materijal putem kog ispituje sopstvenu prošlost, i istoriju svoje porodice, koja je  obeležena opsesijama filmom i seksom. Ovaj izmišljeni autoportret, ćudljiv i barokni, predstavlja živopisnu odu filmu i životu.

Poslednje stvari (Last Things), američke multimedijalne umetnice i rediteljke Debore Stratman (Deborah Stratman) posle Sundance-a i Berlinale-a stiže na Beldocs. Ovaj eksperimentalni dokumentarac vraća nas milijardu godina unazad, do formiranja prvih stena na Zemlji i početka izgradnje naše atmosfere, i to prikazujući  evoluciju i izumiranje iz perspektive kamenja i različitih budućih drugih. Sastavljen od impresivnih vizuelnih detalja, citata iz različitih tekstova, i tumačenja stručnjaka, ovaj film podseća nas da se prošlost pamti i nalazi upravo u sadašnjosti.

Alensvort (Allensworth), film poznatog američkog majstora pejzažne kinematografije Džejsa Beninga (James Benning), premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinale-u i govori o izgubljenom gradu u Kalifornijskoj centralnoj dolini, koji su izgradili crni Amerikanci početkom 20. veka. Sniman toku godinu dana, dokumentarac posmatra grad kroz prizmu tadašnjeg političkog i društvenog konteksta, s namerom da skrene pažnju na njegov kulturno- istorijski značaj.

Priča o Filipinskom nasilju (A Tale Of Filipino Violence) filipinskog nezavisnog filmskog stvaraoca i kritičara Lava Dijaza (Lav Diaz) vodi nas u doba tiranskog režima Ferdinanda Markosa tokom druge polovine dvadesetog veka. Servando Monzon VI nakon smrti svoga dede nasleđuje poslove moćnog klana, postaje novi feudalni gospodar i kapitulira pod Markosovim nastojanjima da kontroliše Filipine. Svestan duge istorije nasilja u svom klanu i državi, Monzon VI predviđa brutalnu budućnost Markosove diktature. Ovo ostvarenje preispituje generacijsku traumu, njen uticaj na politički razvoj nacije, i funkcioniše kao alegorični prikaz stanja u zemlji kojom trenutno vlada sin bivšeg diktatora. 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..