"Hrabrost – proizvedeno u Ukrajini"

uto, 14. mart 2023, 19:00 h
Beograd, Srbija

U utorak, 14. marta, s početkom od 19 časova u KROKODILovom Centru održaćemo razgovor pod nazivom "Hrabrost – proizvedeno u Ukrajini". KROKODILova delegacija nedavno se vratila s puta ka oblasti Donbas na istoku Ukrajine tokom kog je odneta humanitarna pomoć namenjena Socijalnom centru u mestu Bliznjuki a time i poruka ljubavi i solidarnosti od strane čak tri stotine četrdeset i pet naših građana. U povratku smo iz distributivnog centra u Kijevu otkupili i u Beograd dopremili čak četiri stotine naslova za prvu biblioteku na ukrajnskom jeziku u našoj zemlji koju je omogućila mala mreža srpskih izdavača.

Knjige smo donirali ukrajinskoj humanitarmnoj organizaciji "Čini dobro". Želimo da verujemo da se stvari i u Srbiji iz dana u dana menjaju kao i da i mi doprinosimo ovoj promeni. Želimo da verujemo u

odgovornije, empatičnije i bolje društvo. Mi u Srbiji smo u poslednjh godinu dana morali da se suočimo s manifestacijama negativnog nasleđa koje je u ovom društvu prisutno decenijama. Posebno onim koje proizlaze iz hronične nespremnosti da se suoči s prošlošću kao i nespremnosti za rešavanje najvažnijih političkih i društvenih pitanja. Sve to je samim početkom Putinove ratne kampanje u Ukrajini izazvalo dramatičan porast podrške ruskoj okupaciji kao i zabrinjavajuće ispoljavanje fanatične putinofilije u Srbiji te novi talas povratka krajnje desnim teritorijalnim i identitetskim fetišima i zabludama koji su na našim prostorima po pravilu uvodili državu u nove konflikte i krvave ratove. U Udruženju KROKODIL, svi naši članovi, prijatelji i simpatizeri bili su od samog početka odlučni da treba da idemo drugim i drugačijim putem i da, u onoj meri u kojoj nam to naše mogućnosti dozvoljavaju, pomognemo ukrajinskim građanima zatečenim u dramatičnoj i često veoma tragičnoj realnosti rata i razaranja. Rešeni da saosećmo, pokažemo solidarnost i pružimo pomoć snažno verujući da je to jedan jedini ispravni put.

Realizaciju događaja pomogla je Nacionalna zadužbina za demokratiju.  


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..