Oto Jovan Logo - Umetnost je beskajno nedokučiva

Oto Jovan Logo - Umetnost je beskajno nedokučiva
pon, 6. februar 2023 - sub, 25. februar 2023

Povodom 55 godina od prve samostalne izložbe Ota Jovana Loga (1931-2016) u Galeriji Grafički kolektiv tokom februara od 6. - 25, biće predstavljne grafike i crteži, izbor iz opusa ovog autora. Upravo tu prvu izložbu grafika i skulptura 1957. godine otvario je pesnik Branko V. Radičević bratskim rečima “Neka ti je srećna plovidba Oto Logo.“ Reč je o značajnom Logovom stvaralačkom segment mada je danas manje poznato da je na početku karijere vajar Oto Logo svoj novi stimulans našao u grafici.

Radovi na izložbi nastali su krajem 50ih i početkom 60ih godina 20. veka, a ovaj period u doba moderne poznat je i kao Periklovo doba grafike. Njegov rad u ovom mediju uveo ga je u svet umetnosti o čemu svedoče Logove prve izložbe, nagrade i kritičarske recenzije. Na prve tri samostalne izložbe 1957, 1959. i 1962. godine Logo je izlagao skulpture i grafike koje je sinhrono stvarao tih godina. „Po završetku Akademije, kao samouk, bavio sam se grafikom jer nisam imao atelje gde bi radio skulpturu,“ sećao se umetnik, a grafička radionica sa litografskom presom u podrumu Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ bila je novi atelje za ovaj medij doplomcima akademija. Logova koncentrisanost na umetničku grafiku u odnosu na kompleksan vajarski opus vremenski predstavlja epizodu – od nekoliko godina (1957-1962) – ali 35 litografija predstavljaju stvarni umetnički doprinos nacionalnoj kulturi koje svojim poetskim diskursom pripadaju asocijativnoj apstrakciji biomorfnog svojstva i bliske su krilu grafičkog beogradskog kruga. O njegovoj izložbi grafika i skulptura 1962. Lazar Trifunović je u svojoj kritici poentira da je to umetnički osetljivo i zanatski vešto. Izlagao na značajnim bijenalima (Ljubljana, Zagreb) do prezentacija savremene jugoslevenske grafike od Tokija, Kube, Venecije, Beograda pregledima jugoslovenske grafike.

Na putu stvaralačkog sazrevanja i Logove individuacije bio preloman i njegov jednogodišnji boravak u Parizu 1962. godine. Tada je odlučio da se posveti samo skulpturi. Sledećih decenija stvarana je istorija: preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i svetu, preko 900 skulptorskih jedinica. Stvaralačka strast vodila je od galerijskih do javnih spomenika. Tokom šest decenija stvaralaštva ostavio iza sebe bogat umetnički opus prevashodno kao vajar, potom i kao grafičar, čija dela, nezavisno od tehnike, zrače energijom i posvećenošću kojom je radio tokom čitave karijere. „Moju sreću sam izboksovao – sam“ zabeleženo je mišljenje Oto Jovana Loga u jednom intervjuu.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..