Izložba GETO: Sve, sve, ali zanat

Izložba GETO: Sve, sve, ali zanat
sre, 8. decembar 2021 - čet, 20. januar 2022
Beograd, Srbija

U sredu 8. decembra 2021. do 20. januara 2022. u Galeriji u prizemlju i Galeriji Anastas na prvom spratu MPU - U okviru Salona savremene primenjene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti organizuje autorski projekt Marije Ristić GETO: Sve, sve, ali zanat!, tematsku izložbu stvaralaštva svestranog ilustratora i akademskog slikara Bobana Savića Geta (rođen 1972. godine).. Na otvaranju izložbe govoriće Zefirino Grasi, glavni i odgovorni urednik „Politikinog zabavnika“ i glumac Tihomir Tika Stanić.

Muzički program: prof. Aleksandra Bengin, violončelistkinja i pijanistkinja, održaće recital za violončelo  kompozitora J. S. Baha, P. Hindemita, Ž. Ibera i G. Kasadoa.

Izložba GETO: Sve, sve ali zanat! sastoji se od oko 220 radova Bobana Savića Geta. Stvaralaštvo koje je predstavljeno na izložbi započinje od njegovih najranijih školskih dana, preko studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i prvih ilustracija za Politikin Zabavnik, da bi se razgranalo na raznovrsne oblasti primenjenih umetnosti, koje u današnje vreme omogućava upotreba digitalnih tehnologija. Izložbom se sumiraju radovi umetnika iz nekoliko kreativnih oblasti (ilustracije, stripa, koncept-arta, karakter-dizajna, scenografije) sa namerom aktuelizovanja prirode ilustracije, njenog stilskog jezika i metoda nastanka.

Prema rečima Marije Ristić, „na Getovim radovima 'kičmu' likovne strukture čini čvrst, precizan crtež. Moglo bi se reći da Geto čak i četkicama crta. Deluje da ništa nije prepušteno slučaju dok pažljivo vodi oko posmatrača kroz kompleksnu kompoziciju neprekidno ga vraćajući na težišta radnje. Ukoliko išta može da se prigovori njegovom perfekcionističkom postupku, onda je to upravo potreba da iskontroliše svaki aspekt rada, što ponekad inhibira crtačku impulsivnost.” I nastavlja: „U biti, svaki autor mogao bi da se predstavi preko nekoliko gestova koji reprezentuju njegov likovni lajtmotiv, srž i meru njegovog estetskog stava. Vođena tom idejom, 'elementarna čestica' Getovih radova imala bi izgled duple spirale, manje i veće, koje u vidu dva talasića izviru iz iste tačke.”

Autorka izložbe: Marija Ristić, istoričarka umetnosti

Kustos-koordinator izložbe: Slobodan Jovanović, viši kustos MPU

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

Prateći program:

Tematska predavanja petkom u 18 časova:

17. decembar 2021. Boban Savić Geto, Šta je ilustracija?

24. decembar 2021. Marija Ristić, Razvoj ilustracije u Srbiji

14. januar 2022. Marija Ristić, Geto: Sve, sve, ali zanat

20. januar 2022. Rastko Ćirić, O ilustraciji i Getu

Stručna vođenja kroz izložbu biće organizovana subotom u 13 časova. Posetioce će kroz izložbu voditi istoričarka umetnosti Marija Ristić, i Slobodan Jovanović, viši kustos Muzeja i koordinator izložbe.


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Maj 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..