ALEGORIJE NA GRČKE MITOVE / IZLOŽBA ALEKSANDRA CVETKOVIĆA

ALEGORIJE NA GRČKE MITOVE / IZLOŽBA ALEKSANDRA CVETKOVIĆA
sre, 6. oktobar 2021 - pon, 11. oktobar 2021
Beograd,

Pozivamo vas na otvaranje izložbe "Alegorije na grčke mitove" umetnika Aleksandra Cvetkovića, u sredu, 6. oktobra u 19h, u prostoru Galerije ULUS (Kneza Mihaila 37). Na izložbi će biti predstavljen najnoviji ciklus radova (slike i objekti) nastao kao rezultat Cvetkovićevog dugogodišnjeg bavljenja temama grčke mitologije i promišljanja mogućnosti njihovog transponovanja u likovni jezik. „…Ostajući veran apstraktnom jeziku oplemenjenom asocijativnim elementima, autor nastavlja da razvija svoje promišljanje o mogućnostima alegorijskih transpozicija mitskih priča likovnim sredstvima.

Svestan da mitološke sadržaje odlikuje vremenska i prostorna fikcija, kao i da svaki oblik njihove mimetičke vizuelne (re)konstrukcije vodi banalizaciji koja potire i opterećuje univerzalnost mitske suštine, Cvetković unapred odbacuje bilo kakvu deskriptivnost ili pokušaj naracije. Nastojeći da mit sagleda kroz njegovu poentu ili ključni aspekt kojim se može iskazati, on ga redukuje na jednostavnu, ali uvek efektnu likovnu formu, dodeljujući joj funkciju znaka kadrog da asocijativnim potencijalom ostvari željeni alegorijski kvalitet.

…U tom pogledu, Cvetkovićeva umetnička taktika se i na ovoj izložbi ogleda u činjenici da on posmatrača ne stavlja pred svršen čin pasivnog prihvatanja ponuđenog sadržaja likovnog dela, već mu asocijativnim smernicama rasplamsava maštu i podstiče ga na mentalnu i duhovnu aktivnost…“ (iz predgovora katalogu izložbe).

Aleksandar Cvetković se tokom pet decenija umetničkog delovanja pozicionirao kao jedan od ključnih aktera savremene likovne scene. Priredio je preko sedamdeset samostalnih izložbi u zemlji i svetu, i učestvovao u selekcijama nekoliko stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima. Dobitnik je većeg broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Prve nagrade za slikarstvo na Oktobarskom salonu u Beogradu, 1977. i 1988; Nagrada na Međunarodnoj izložbi crteža u Nirnbergu, 1979; Prva nagrada na Bijenalu jugoslovenske likovne umetnosti u Njujorku, 1980; Nagrada na Bijenalu umetnosti u Aleksandriji, 1980; Zlatna paletaULUS-a u Beogradu, 1985; Politikina nagrada u Beogradu, 1990; Nagrade na Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku, 1978. i 1990; Prva nagrada za slikarstvo na Memorijalu Milene Pavlović Barili u Požarevcu, 1995; itd. Dela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter u Beogradu, Narodni muzej Požarevac, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Kraljevo, Muzej savremene umetnosti Skoplje, Narodni muzej Zadar, Moderna galerija u Zagrebu, Moderna galerija u Ljubljani, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, Moderna galerija Lazarevac, itd. Član je ULUS-a od 1973. godine, u statusu istaknutog umetnika. Živi i radi u Beogradu.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..