ArtLink festival mladih talenata

ArtLink festival mladih talenata
sre, 12. jun 2019 - pon, 1. jul 2019

ArtLink festival mladih talenata, pod sloganom "Muzički snovi letnje noći", biće održan od 12. juna do 1. jula 2019. godine, prvi put u junu, mesecu muzike, na nekoliko lokacija u Beogradu i Novom Sadu. Pored promocije mladih talenata, misija ovogodišnjeg ArtLink festivala je da muzikom oplemeni muzeje i gradske spomenike kulture. Predfestivalski koncert, odnosno zajednički koncert ArtLink festivala i Zmajevih dečijih igara, na kome će ArtLink Balkan mladi virtuozi nastupiti sa mentorom Pavelom Doležalom iz Republike Češke, biće održan 9. juna 2019. godine, na Trgu slobode u Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope 2019. godine.

Koncert majstor: Pavel Doležal ("Kamerata Janaček", Republika Češka)

Program: Vivaldi, Elgar, Mendelson, Sarasate

Solisti: Dunja Kalamir, Marija Radovanović, Veronika Bogić, Laura LLozi, gošća iz Tirane (Albanija).

ArtLink festival mladih talenata svečano će biti otvoren u sredu, 12. juna 2019. godine, u 20 časova, koncertom "Kamerna fantazija", u Narodnom muzeju u Beogradu.

Solisti: Ana Tifu, violina, Italija
ArtLink festivalski kamerni orkestar
Dirigent: Konstantin Adrian Grigore, Rumunija
Program: Vivaldi, Elgar, Mendelson, Sarasate.

Dvojac Tifu - Grigore nedavno je imao uspešan nastup na jednom od najprestižnijih evropskih festivala, "Žorž Enesku" u Bukureštu.

Guitar Art festival predstaviće se svojim programom na ArtLink festivalu mladih talenata, u subotu, 15. juna 2019, u 18 časova, u dvorištu Legata Petra Lubarde (Iličićeva 1, Beograd).

ArtLink i Diplomacy & Commerce predstavljaju pijanistički resital Vaška Dantaša (Portugal), u sredu, 19. juna 2019, u 20 časova, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Program: Ravel, List, Debisi.

Vaško Dantaš, portugalski pijanista, rođen u Portu 1992. godine, diplomirao je klavir i dirigovanje na Londonskom kraljevskom koledžu za muziku. Master studije izvođačke umetnosti završio je sa najvišom ocenom na Univerzitetu u Minsteru, gdje je primljen na doktorske studije. Vaško je dobitnik više od 50 nagrada i priznanja na međunarodnim takmičenjima.

Nastupao je na koncertima u renomiranim koncertnim dvoranama na četiri različita kontinenta, uključujući Brazil, Kinu, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Italiju, Maltu, Maroko, Portugal, Rusiju, Singapur, Španiju, Švedsku, Tajland, Velika Britaniju i SAD.

ArtLink klavirski trio (Laurenz Eigner, klavir, Marija Radovanović, violina, Petar Pejčić, violončelo) će nastupiti u četvrtak, 20. juna 2019, u 20 časova, u Konaku kneginje Ljubice. Program: Rahmanjinov, Arenski, Šubert.

Veče portugalske muzike “O Porto Romântico & Viana da Mota”, biće održano u subotu, 22. juna 2019, u 20 časova. Kompozicije portugalskih kompozitora će izvesti pijanistkinja Sofia Laurenco.

Tokom protekle dve decenije, Sofia Lourenco je zaslužna za veliki broj važnih diskografskih priloga portugalskom muzičkom nasleđu. Sofia Lourenco rođena je u Oportu, gde je diplomirala na Konzervatorijumu i Univerzitetu. Od 1991. godine profesor je klavira na Visokoj školi za umetnost u Politehnici u Oportu. Diplomirala je muziku i muzikologiju na Univerzitetu Evora 2005. godine. Od 2007. godine član je Istraživačkog centra za nauku i tehnologiju umetnosti - CITAR, gde je završila postdoktorske studije muzike i sistematske muzikologije. Od nedavno je članica studija istorije i kulture u muzici INET-MD (Universidade Nova de Lisboa).

Čuveni fagotista i muzički pedagog Đorđo Mandolezi održaće festivalsku majstorsku radionicu za drvene duvače od 24. do 29. juna 2019, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, dok će završni koncert ove festivalske radionice sa ArtLink festivalskim orkestrom biti predstavljen 29. juna, u 20 časova, u Konaku kneginje Ljubice.

U sklopu ArtLink festivala mladih talenata, i ove godine biće održana Noć klavira, u ponedeljak, 1. jula 2019, u 20 časova, u Sinagogi u Novom Sadu, na kojoj će nastupiti pijanistčke zvezde, potomak čuvene pijanističke porodice Adik Nojhauz iz Izraela i Zoltan Fehervari iz Mađarske.

ArtLink festival za mlade talente tradicionalno kroz Višegrad - Balkan scenu za mlade talente predstavlja mlade umetnike i mentore iz Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke i zemalja našeg regiona.

Partneri ovogodišnjeg festivala su Ambasade Rumunije kao predsedavajuća EU, Delegacija EU u Srbiji, Ambasada Portugala, Ambasada Izraela, Međunarodni Višegradski fond, Kuća legata, Zmajeve dečije igre i mnogo drugi.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..