EXIT obeležava 40 godina od Zimskih Olimpijskih igara Unity84 Festivalom u Sarajevu

EXIT obeležava 40 godina od Zimskih Olimpijskih igara Unity84 Festivalom u Sarajevu
sub, 2. mart 2024 - ned, 3. mart 2024

Pre tačno 40 godina, Sarajevo, a sa njim i ceo region, bilo je centar sportskog sveta. Te daleke 1984. godine u ovom gradu su održane Zimske Olimpijske igre. U čast ovog velikog jubileja, organizacija EXIT, zajedno sa sarajevskom organizacijom Garden of Dreams, sa zadovoljstvom predstavlja najnoviji dodatak svojoj festivalskoj porodici – Unity84 Festival! Postavljen 2. i 3. marta, festival će preko dana biti održan na olimpijskoj planini Bjelašnici, dok centralni događaj u subotu, 2. marta u Domu Mladih predvode svetske zvezde elektronske muzike Hot Since 82 i Lee Burridge.

Kao jedan od simbola zajedništva nastupiće i vodeći sarajevski dvojac After Affair, vunderkind srpske i regionalne scene Lanna, kao i brojni DJ-evi iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.
 

 
Kao i dosadašnji poduhvati Exitove festivalske porodice, i najnoviji događaj biće proslava jedinstva, raznolikosti i večnog duha muzike. Tim povodom, Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivalske grupacije, izjavio je sledeće: „Exitovi događaji sa sobom uvek nose ideju zajedništva i ne postoji bolje mesto da pošaljemo poruku mira i jedinstva nego upravo iz srca regiona tokom ovog značajnog jubileja, i to u trenutku kada je ono svetu potrebno više nego ikad. Smatram da Unity84 u Sarajevu okruženom olimpijskim planinama, kroz partnerstvo Exita i Garden Of Dreams, ima jedinstven potencijal da postane globalno prepoznatljiv zimski muzički festival”.
 
Kao jedan od retkih velikih evropskih gradova koji na pola sata od samog srca grada ima poznata i dobro uređena skijališta, Sarajevo pruža bezbroj mogućnosti za jedinstvenu kombinaciju sportskih i muzičkih dešavanja. Povodom novog festivala oglasio se i Renad Čelik, koosnivač Garden of Dreams, koji je rekao: „Od samog početka, jedan od ciljeva Garden of Dreams organizacije je bilo unapređenje bosansko-hercegovačke scene, te smo sa tom idejom već nekoliko puta ostvarili uspješnu saradnju sa Exitom i stavili Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na svjetsku mapu događaja. Sa ovim festivalom ćemo dodatno istaći prirodni potencijal i osnažiti turističko-ekonomski sektor, kako grada Sarajeva, tako i države, a ujedno i zvanično postati dio EXIT zajednice".
 
Pre 40 godina Sarajevo je, kroz Zimske Olimpijske igre, bilo simbol za zajedništvo, pozitivnu energiju, druženje i fer-plej takmičenje. Unity84 Festival biće prilika da se ponovo oživi taj duh i da se, kroz muziku, ali i brojne prateće događaje, oda počast bogatoj istoriji i značenju ovog jubileja za ceo Balkan.  
 
Baš kao što su Exitovi prethodni festivali spajali muziku, kulturu i društveni aktivizam, Unity84 je spreman da izgradi svoj jedinstveni identitet. Festival će biti svojevrsna  raskrsnica za ljude različitog porekla, koji će se simbolično okupiti na Bjelašnici i u Domu Mladih kako bi učestvovali u zajedničkom iskustvu koje prevazilazi granice.
 
Sjajno zimsko festivalsko iskustvo obećava i odličan muzički program. Tako će na festivalu, preko dana 2. i 3. marta, u jedinstvenom okruženju prelepe Bjelašnice, dobra muzika biti odlično zagrevanje za Dom Mladih. Tu će, kao sjajna lokalna DJ podrška, nastupiti Adnoir, Andrej Jelić, Calkins, Coem, Davor B, Eela, Fedja Knajdl, Jassa, Nebs Jack, Nemesia.
 
Na centralni događaj u subotu, 2. marta u Dom Mladih stižu Hot Since 82, legendarni Lee Burridge, poznati DJ duo After Affair i mlada i talentovana Lanna.
 
Hot Since 82 poznat je kao miljenik publike na ovim prostorima. Ovaj dobitnik prestižne DJ nagrade u kategoriji „Najbolji tech house DJ” višestruko je nominovan za različita priznanja u sferi elektronske muzike. Njegovu karijeru obeležili su brojni hitovi poput „Buggin’“ i „Like You“. Nedavno je fanove obradovao novom trakom pod nazivom „Never Enough” u saradnji sa Us Two i Paige Cavell, koja obećava da će publiku u Domu Mladih podići na noge, baš kao i njegov nezaboravni prošlogodišnji nastup na Exitu.
 
Legendarni engleski maestro Lee Burridge tvorac je možda i najpopularnijeg zvuka na današnjoj muzičkoj sceni koji spaja house, techno i progressive. Zajedno sa Sashom i Craigom Richardsom činio je grupu Tyrant, a trenutno je jedan od najuticajnijih DJ-eva. Njegov serijal „All Day I Dream“ jedan je od najpoznatijih u svetu elektronske muzike.
 
U Domu Mladih će, u okviru Unity84 festivala, nastupiti i DJ duo After Affair, koji je prepoznatljiv i po organizovanju serijala događaja Garden Of Dreams. U veoma kratkom periodu ovaj dvojac je izašao iz lokalnih okvira, što je i ozvaničeno dodelom Ambasador nagrade za regionalnog DJ-a godine.
 
Mlada Lanna je prva predstavnica EXIT Echosystem Music & Talent Office-a, sveobuhvatnog centra za razvoj svetskih muzičkih zvezda, za čiju karijeru je zadužena Maria May, poznata i kao agentkina Davida Guette. Proboj ka zvezdama započela je kao najmlađa učesnica u istoriji EXIT festivala, do sada je već delila binu sa nekim od najvećih svetskih muzičkih zvezda, kao što su Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Tijana T i drugi, a saradnja sa poznatim britanskim producentom Sebastianom Haasom donela joj je titulu najmlađeg producenta koji se našao na Beatportovoj Top 100 Progressive-House listi!
 
Nakon ove velike žurke, sutradan, 3. marta, publiku očekuje i afterparti na Bjelašnici, a lokacija i program samog aftera biće naknadno objavljeni.
 
Vreme je za veliko okupljanje uz koje će započeti tradicija večne ljubavi, mira i jedinstva i, kroz Unity84 Festival, biti odata počast ovom velikom jubileju!
 
Prodaja ulaznica za Unity84 Festival počinje u ponedeljak, 5. februara, u 12h, na svim Gigs Tix prodajnim mestima i online po promo ceni od  1.500 RSD.  

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..