IZLOŽBA NAGRAĐENIH AUTORA SA XXI BIJENALA STUDENTSKE GRAFIKE

IZLOŽBA NAGRAĐENIH AUTORA SA XXI BIJENALA STUDENTSKE GRAFIKE
sre, 15. maj 2024 - pet, 31. maj 2024

Na XXI Bijenalu studentske grafike Srbije, održanom u Domu kulture „Studentski grad“ u maju 2022. godine, javnost je imala priliku da se upozna sa 193 rada od 122 studenata sa šest državnih umetničkih akademija iz Srbije ( FLU Beograd, AU Novi Sad, FU Niš, FILUM Kragujevac i FU Zvečan). Tom prilikom dodeljene su ravnopravne nagrade autorima najboljih radova po mišljenju žirija. Grupna izložba nagrađenih autora koja ce se odrzati od 15-31. maja U DKSG, predstavlja najnovije radove šest mladih autorki i pruža uvid u njihovo raznovrsno stvaralaštvo.

Dom kulture „Studentski grad“ od 1982. priređuje Bijenalne izložbe studentske grafike. Mnogi, a naročito nagrađeni učesnici dosadašnjih bijenala, imaju istaknuta mesta na savremenoj umetničkoj sceni, kako kod nas tako i inostranstvu.

Maja Vranić je rođena u Beogradu 2001. godine. Osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti - odsek grafika završava 2023. godine u klasi profesora Vladimira Veljaševića. Iste godine upisuje master akademske studije. Od 2021. godine aktivno učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu od kojih izdvajamo: “Mala grafika”, Galerija Grafički kolektiv; “Peto međunarodno bijenale grafika”, Dom kulture Čačak; “Četvrto međunarodno bijenale radova na papiru”, Muzej Kozare, Prijedor; “Simphony 8”, Hong Kong. Prvu samostalnu izložbu priredila je 2023. godine u Kući kralja Petra I pod nazivom “O/sećanje”, drugu iste godine u KC Živa pod nazivom “Telo bez organa”, i treću 2024. godine u Centru za grafiku pod nazivom “Zamrznuti kadrovi”. Dobitnica je nagrade na XXI Bijenalu studentske grafike (2022), Nagrade za mali format grafike u školskoj 2021/22. i 2022/23. godini, kao i II Nagrada Male grafike - Novi Sad 2023.

Nataša Mihailović je rođena 1998. godine u Pančevu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na modulu animacija 2021. godine. Prethodno je pohađala Srednju školu za dizajn, smer likovni tehničar. Bavi se animacijom, ilustracijom, i raznim formama vizuelnih umetnosti. U radovima obrađuje društvene teme, pop kulturu kao i teme iz istorije umetnosti. Učestvovala je na mnogim domaćim i stranim izložbama, dobitnica je prvog mesta na međunarodnom festivalu „Ilustrofest" u kategoriji društveno odgovorni projekti ‘22, prvog mesta na 21. Bijenalu studentske grafike Srbije ’22, učestvovala je na međunarodnom bijenalu Slovenske nezavisne ilustracije, u Ljubljani ‘21, 51. Bijenalu ilustracije “Zlatno Pero” ’21 itd.

Isidora Jancić rođena je 1999.godine u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji. Završila je Trinaestu beogradsku gimnaziju 2018. godine, nakon čega je upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek. Osnovne studijediplomirala je na slikarskom odseku u klasi redovnog profesora Dobrice Bisenića. Master studije na grafičkom odseku diplomirala je 2023. godine pod mentorstvom redovnog profesrora Katarine Zarić. Učestvovala je u više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, a imala je i pet samostalnih izložbi od kojih je jedna bila u detinjstvu. Dobitnica je četiri nagrade i jedne pohvale za grafiku: 2021. godine Nagrada za mali format grafike na godišnjoj izložbi studenata Fakulteta likovnih umetnosti; 2021. godine Nagraad na a četvrtom internacionalnom bijenalu malih grafičkih formi –Between Black and White, Mysteries and legends from deep down seas and waters, Youth Cultural House, Ribnik, Poljska; 2022. Godine Nagrada na XII BIjenalu studentske grafike Srbije , Beograd; 2022. godine Pohvala na izložbi Likovna Kompozicija, Kuća Kralja Petra; Beograd; 2023. godine III nagrada na konkursu “Mala grafika – Novi Sad 2023”, Novi Sad.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..