Španski metar u Beogradu i Novom Sadu

Španski metar u Beogradu i Novom Sadu
sre, 29. maj 2024 - pon, 10. jun 2024
Beograd,

Šesnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, sa dvadeset filmova iz zemalja španskog govornog područja, biće održano od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu. Obeležavajući dvadeset godina postojanja u Beogradu, Institut Servantes i ove godine pripremio je najzanimljivije filmske priče koje dolaze iz Španije, kao i drugih zemalja španskog govornog područja. Ovogodišnji Španski metar biće održan od 29. maja do 3. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograd, nakon čega će deo filmova biti predstavljen od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival će 29. maja u 19 časova otvoriti španski film „Mesto za stolom” (El Comensal) čiji scenario i režiju potpisuje Anheles Gonsales-Sinde. Snažnu priču o suočavanju sa gubitkom roditelja, i to u različitim istorijskim periodima, na velikom platnu dočarali su Hines Garsija Miljan i Susana Abaitua koji se pojavljuju u glavnim ulogama.

Pored ovog, glavni festivalski program Savremeni film donosi još jedanaest ostvarenja koja pored Španije stižu i iz Argentine, Čilea, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Meksika i Perua. Potraga za sopstvenim identitetom, migracije, klasni sukobi i svakodnevni, intimni problemi okosnica su ovog programa koji čine uzbudljive drame, urnebesne komedije, istorijske priče kao i eksperimentalni formati.

Programsku celinu Ženski ugao čine tri kratkometražna igrana ostvarenja, kao i jedan dugometražni dokumentarni film. Ovi filmovi odabrani su u saradnji sa organizacijom TRAMA (Koordinator filmskih, video i multimedijskih smotri i festivala) i deo su dugogodišnjeg nastojanja Instituta Servantes da posebnu pažnju skrene na zanimljive filmske priče španskih autorki.

Ulaznice za sve projekcije u okviru ova dva programa biće puštene u prodaju 15. maja, a mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

I ovog puta publika će biti u prilici da pogleda neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja. Ove godine to je Huan Marine, restaurator i direktor fotografije koji više od osam decenija posvećeno radi na očuvanju i restauraciji filmskog materijala.

Četiri filma na kojim je Marine radio biće besplatno dostupna publici širom Srbije u onlajn formatu, putem Vimeo kanala Instituta Servantes. Filmovi će moći da se pogledaju u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom jeziku od 29. maja u 19 časova do 3. juna u 19 časova.

Nakon toga, Španski metar putuje u Novi Sad. Svih dvanaest ostvarenja iz programa Savremeni film biće prikazano od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Detaljan program festivala, sa informacijama o svim filmovima i rasporedom projekcija, dostupan je na zvaničnom sajtu spanskimetar.rs.


Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..