19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024

19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024
čet, 30. maj 2024 - sub, 29. jun 2024

Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 biće održano od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. Centralna tema ovogodišnje manifestacije je “Odjeci modernizma” koja se bavi pitanjima odnosa savremene arhitekture  i modernizma, poukama i razmenama projektantskih iskustava u sferi urbanizma, arhitekture, dizajna i na primerima  realizovanih objekata (Sava centar, BIGZ), koji pripremaju otvaranja u 2024. godini,  a deo su  kulturnog nasleđa modernističkog pokreta  grada Beograda.

U okviru BINA programa posebna pažnja će se ove godine pokloniti modernističkom periodu arhitekte i profesora Milana Zlokovića (1898-1965) koji je uz Nikolu Dobrovića jedan od naših najznačajnih arhitekata moderne arhitekture.

Devetnaesta BINA biće otvorena 30. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje”, koja za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana. Ova izložba posvećena je delu Milana Zlokovića i osmišljena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković, a ujedno će biti najava i konstitutivni deo velikog obeležavanja 60. godina od smrti arhitekte, koja se priprema u SANU 2025. godine.

U izložbenom programu biće otvoreno još pet izložbi. Međunarodna izložba savremenog stanovanja “HOUSING 23”, u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja je peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja, u prostoru Kluba RTS-a.

Tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” mladih arhitekata predstaviće rad Addicted Design Studija iz Kragujevca - Natalije Bogdanović i Alekse Đurića, i baviće se problematizovanjem pitanja samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu, i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, dok će video izložba “Nagrade i konkursi (2023-2024)” predstaviti godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonske i urbanističke konkurse u periodu april 2023 – mart 2024. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda.

Saradnja BINE i internacionalne platforme LINA, biće predstavljena kroz izložbu “Razumeti kako grad raste” nastalu u okviru istoimenog rezidencijalnog programa, kada je desetoro LINA rezidenata upoznavalo život na Novom Beogradu i Bežaniji.

Tradicionalni Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” će se održati u Sava centru i predstavlja seriju predavanja za profesionalce, sa ciljem razmene ideja i informacija iz oblasti projektovanja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda. Posebna pažnja će biti posvećena obilasku objekta, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primenjenim novim tehnološkim rešenjima, materijalima i detaljima izvođenja. Predstavnici građevinske industrije će kroz kratka predavanja upoznati kolege sa najnovijim dostignućima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogućnostima primene proizvoda.

Projekat “Beogradske urbane oaze: Održive transformacije zapostavljenih prostora u Beogradu”  u saradnji sa EUNIC – Srbija, Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Centrom za za integraciju mladih (CIM) i Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju se bavi aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna za građane, javne događaje i umetničke intervencije, u koje će aktivno biti uključeni i štićenici oba Centra i studenti fakulteta. Intervencijama na lokacijama biće kreirane ključne urbane tačke koje podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 4/GOOD URBAN LIFE 4 koji se ove godine još jednom odigrava u Kragujevcu. Program Arsenal Placemaking oslanja se na prethodno sprovedeni međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za obnovu i rehabilitaciju prostorno-kulturno-istorijske celine VTZ (Vojnotehnički zavod – Arsenal) u Кragujevcu (2022), programske formate projekta Good Urban Life realizovane u periodu 2020–2023, radionice održane u julu i decembru 2023. godine u okviru projekta „Zeleni gradovi Srbije“, koje su se odnosile na obnovu i rehabilitaciju kompleksa Arsenal u Kragujevcu, kao i studentske vizije za prostor Arsenala predstavljene projektima u okviru studijskih programa FILUM-a.
Značajan deo programa su BINA šetnje: u planu je obilazak gradskih vila u Profesorskoj koloniji, Beogradskog sajma, Hotela Jugoslavija, Palate Srbija, dok nas BINA izlet u Novi Sad vodi u svet realizovane arhitekture Lazara Kuzmanova, jednog od najistaknutijih arhitekata srednje generacije, i kroz priču o našim železnicama polazeći od stanice Prokop u Beogradu, putovanjem brzom prugom i konačnim odredištem modernističke železničke stanice Novi Sad iz 1964. godine.

U okviru govornog programa BINE, biće održan okrugli sto “Vila Prendić -  jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića”. Specijalni gost ovogodišnjeg izdanja manifestacije, arhitekta, profesor, osnivač Docomomo International, Wessel de Jonge sa Delft univerziteta iz Holandiie, održaće sa studentima Arhitektonskog fakulteta radionicu “Obnavljanje arhitekture 20. veka”, kao i predavanje na ovu temu otvoreno za javnost u saradnji sa Docomomo Srbijom. Biće održana i predavanja/diskusija “Uspešne rekonstrukcije – Staro Sajmište, Sava Centar, BIGZ” kao i “Ugrožena baština - Beogradski sajam, Hotel Jugoslavija, Generalštab”, kao i predavanje Vladimira Lojanice i Verice Krstić “Savremene gradske vile”, tribina “Uspostavljanje novih stambenih ekosistema – Šta je pokrenulo momentum zadružnog stanovanja u Barseloni?” i promocija knjige “Oči kože: arhitektura i čula – Juhani Palasmaa”, u izdanju mlade izdavačke kuće Atelje A22 iz Crne Gore.

BINA program se zatvara događajem i dodelom nagrada i  priznanja DAB-a za Arhitektonski događaj godine 2023!

Foto Promo

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..