IZLOŽBA “ITALIJA JE U MODI“

IZLOŽBA “ITALIJA JE U MODI“
uto, 11. april 2023 - pet, 19. maj 2023
Beograd,

Agencija Fabrika I Ambasada Italije organizuju jednu od najvećih izložbi u istoriji Italijanske mode, „ITALIJA JE U MODI“, u Etnografskom muzeju. Izložbu će 11. maja, svečano otvoriti kustos Stafano Dominella i trajaće do 19. maja. Ova izložba je podržana od strane Ministarstva kulture Italije, grada Rima, Italijanske privredne komore i regiona Lacio.  Premijerno je izvedena u Seulu, gde je svečano otvaranje održano 1. februara. Postigla je ogroman uspeh i nezapamćeno je interesovanje brojnih gradova sveta da je organizuju. Beograd ima tu čast, što će videti ovu izložbu, odmah nakon premijere u Seulu. 12. februara 1951. godine, održana je modna revija koju je u Firenci organozovao Giovanni Battista Giorgini i koja je zauvek promenila sudbinu Italijanske mode, predstavljajući svetu ono što se proizvodi u Italiji. 

Od tog dana, Italija je uzburkala ceo svet mode i počela da ga „oblači“, od Holivudskih diva do mnogih poznatih ličnosti, kreirajući globalnu revoluciju stila koji je promenio istoriju Italije. To su suština i poruka ove izložbe.

Ova izvanredna izložba sa haljinama, materijalima i dopunskim asortimanim koji nikada ranije nisu viđeni, perspektiva je kreativnosti i rukotvorina, kako za stručnjake, tako i za širu javnost. Izložba čiji je idejni tvorac i kustos Stefano Dominella, prikazuje pre svega kreacije koje nikada nisu bile viđene i koje dolaze iz arhiva najprestižnijih, istorijskih Italijanskih modnih kuća koje su postale istorija Internacionalne mode i koje su i danas na toj poziciji, zahvaljujući novim tehnologijama.

U fokusu su plise, vezovi, milimetarske trake, ručno slikani materijali i mnoge druge krojačke tehnike koje daju priliku javnosti da se upozna sa krojačkim čudima najznačajnijih Italijanskih modnih kuća.

Na video zidu koji se postavlja u izložbenom prostoru, prikazuju se slike i video klipovi koji propovedaju o rođenju Made in Italy.

Izložba slavi inspiraciju velikih majstora visoke mode i konfenkcije Italije: od čuvene elegancije 50-ih do nekonvencionalnosti „fabuloznih šezdesetih”, prolazeći kroz revolucionarne 70-e do progresivne generacije, fenomen takozvanih „mladih karijerista“ 80-ih. Na ovoj izložbi se spajaju tradicija i tehnologija, biznis i ekonomija i usredsređuje se pažnja na koncept internacionalizacije.

Među 50 kreacija koje čine izložbu su između ostalog i ekskluzivne kreacije: crno bela jakna Giorgio Armania, mali mantil Waltera Albinia , Max Marin ogrtač inspirisan orijentom koji nikada nigde nije bio prikazan, ironična kreacija Franca Moschina posvećena mleku sa širokom suknjom na kojoj je ogromni otisak crno bele krave, sofisticirana moda Antonia Marassa, žersej haljina Emilia Puccia koju su nosile Lana Tarner i Kim Novak, remek delo od žoržeta i satena vojvodkinje, koja ga je proslavila u celom svetu, filmski kostimi koje su nosile zvezde Audrey Hepburn i Anita Ekberg , iz istorijskog arhiva Gattinonia, haljine od laganog žoržeta koje su nosile, Lana Turner I Kim Novak, mala crna haljina koju je Ana Manjani nosila na dodeli Oskara, Etrova satenska plisirana haljina sa dugim šlepom, haljina od organdina Roberta Capuccia sa crveno belim tufnama, višebojni print genija Gianni Versacea, čuvene crvene duge haljine Valentino Garavania, koloritni svet Missonia, šljokice koje se prelivaju na haljinama sa potpisom Enrica Coveria i eksperimentalna avangarda Miuccie Prade.

Na izložbi će biti prikazane kreacije iz modnih arhiva najvažnijih Italijanskih modnih kuća: Giorgio Armani, Gianfranco Ferre(Fondacija Ferre), Walter Albini, Antonio Marras, Raniero Gattinoni, Guillermo Mariotto, Emilio Pucci, Fendi, Alberta Ferretti, Missoni, Franco Moschino, Rocco Barocco, Roberto Capucci, Valentino Garavani, Etro, Max Mara, SportMax, Sorelle Fontana, Antonelli, Albertina, Irene Galitzine, Enrico Coveri, Tita Rossi, Battilocchi, Gianni Versace, Blumarine, Roberto Cavalli, Krizia, Mariella Burani, Prada, Pino Lancetti, Jole Veneziani, Simonetta Visconti, Germana Marucelli Carosa.

Deo izložbe će biti posvećen održivoj modi koja je prisutna na svim važnijim Italijanskim modnim manifestacijama, kroz prikaz kreacija napravljenih od ekološki materijala, kao i kreacije proizvedenih inovativnim tehnikama poput prerade i reciklaže.

U toku ove izložbe, detaljno će se diskutovati o temama vezanim za Italijansku modu, ali i održivosti, tokom “masterclass-a” koje će održati kustos Stefano Dominela za student Akademije primenjenih umetnosti.

Izložba će biti postavljena na 500m2, sa 50 kreacija na lutkama i postamentima. U okviru izložbe će biti izložene i skice najpoznatijih kreatora, dopunski asortiman....

U okviru svečanog otvaranja izložbe, Italijanski reditelj Rossano Giuppa će režirati performans sa manekenkama koje će nositi originalne modele koji nisu deo izložbe.

 


Etnografski muzej
Studentski trg 13, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..