Otvorena izložba Majde Kurnik

Otvorena izložba Majde Kurnik
uto, 4. april 2023 - uto, 25. april 2023

Otvorena autorska izložba slika „Majda Kurnik - Život pretočen u slike“ u Umetničkoj galeriji „Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.
Izložba će biti otvorena od 4-25 april 2023. Autor izložbe: Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti. Slike na izložbi  „Majda Kurnik - Život pretočen u slike“ u Galeriji „Lazar Vozarević” prikazuju i zaokružuju jedan umetnički ciklus i oslikavaju kratki stvaralački život umetnice koja je svojim raskošnim talentom i delima koja je iza sebe ostavila, zasluženo ušla u tokove srpske moderne umetnosti i kao takva ostala upamćena.

„Majdine slike bile su izuzetno cenjene i tražene za vreme njenog kratkog života. Bile su otkupljivane za kabinet predsednika države, Skupštinu, razne vladine institucije i muzeje. Malo je privatnih kolekcija moglo da ih poseduje dosta dugo posle njenog odlaska jer su slike koje su ostale bile zatvorene i dostupne javnosti samo prilikom manjeg broja organizovanih izložbi. To i jeste razlog što likovna publika ne zna puno o delu Majde Kurnik. Zbog toga ostaje na današnjim generacijama istoričara umetnosti da ne dozvolimo da se njeno ime i delo zaboravi“, rekla je Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti i autor izložbe.

U radovima koji svedoče o različitim životnim etapama Majde Kurnik, izdvaja se nekoliko stilskih celina i motiva kojima se rado vraćala: portreti, autoportreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode, predeli i manastiri iz Srbije, ali i Slovenije kojih se često sećala.

Umetnički period Kurnikove trajao je petnaestak godina, u kojem se razvijala i sazrevala kao slikar, a stvaralački naboj prekinula je njena bolest i prerana smrt. U tom kratkom periodu stvaranja, uspela je da dostigne visoko mesto u tokovima srpske umetnosti XX veka, a poseban pečat utkala je u posleratni beogradski slikarski krug u čiju se tradiciju s lakoćom uklopila.

Majdino slikarstvo odlikuje nekoliko faza, iako bez velikih promena u samom stilu. U prvoj fazi njenog stvaralaštva, koja obuhvata čitavu šestu deceniju, oslanjala se na iskustva međuratne generacije starijih kolega, školovanih pretežno na Likovnim akademijama u inostranstvu, koji tada počinju da stupaju na likovnu scenu Beograda i koji su preuzeli na sebe ulogu nosilaca preporoda savremene srpske umetnosti. Od 1960-te pa do svoje smrti, Majda stvara dela slobodnog, širokog poteza, formati joj postaju veći, a centralni motiv čine izdužene pojedinačne ili grupisane figure mesečara, arlekina, pajaca, mađioničara, muzičara, portreti i autoporteti.

Autor fotografija: Vladimir Popović

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..