Međunarodni bijenale umetničkog dečijeg izraza BUDI raspisao konkurs

Međunarodni bijenale umetničkog dečijeg izraza BUDI raspisao konkurs
čet, 4. februar 2021 - sre, 31. mart 2021

Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Udruženja građana BUDI, pozvao je sve obrazovne i kulturne institucije, organizacije i decu od 5 do 15 godina, iz zemlje i inostranstva, da pošalju svoje radove na temu „Male ludosti – velike mudrosti”. Konkurs je otvoren do 31. marta 2021. godine, u kategorijama vizuelne umetnosti, filma i pozorišta, književnosti i ekologije/inovacije/eksperimenta. Autor/ka i/ili podnosilac prijave na Konkurs 9. BUDI festivala može učestvovati s više radova i u okviru različitih kategorija. Odabrani radovi od strane stručnog žirija biće uvršteni u zvanični program 9. BUDI festivala.

Dodela nagrada i priznanja učesnicima i mentorima biće upriličena na specijalnoj svečanosti tokom BUDI festivala, koji će biti održan od 15. maja do 15. juna u Pančevu. Opširnije informacije o propozicijama konkursa i načinu podnošenja prijava moguće je pogledati na sajtu Kulturnog centra Pančeva.

Tema 9. BUDI festivala „Male ludosti – velike mudrosti“, planiranog za proleće 2021. godine, inspirisana je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu - Pinokijem. Karlo Klodi, novinar, poslao je uredniku novina u Rimu nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka i njegovim malim ludostima. Po objavljivanju 1881. godine, avanture Pinokija su pridobile simpatije mališana i postigle veliki uspeh. Kasnije je ovaj lik pretočen i u filmove, crtane filmove i predstave, stripove, knjige, ilustracije i stekao je planetarnu popularnost. Inspirisao je i generacije budućih umetnika, a festival BUDI, 140 godina od njegovog rođenja, da odabere Italiju kao zemlju gosta domaćina predstojećeg festivala, u saradnji sa Ambasadom Italije i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Bijenale umetničkog dečjeg izraza BUDI je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi festivala su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..