NARODNI MUZEJ: DAMNJAN NA ISКUSTVIMA DAMNJANA

NARODNI MUZEJ: DAMNJAN NA ISКUSTVIMA DAMNJANA
sre, 23. septembar 2020 - ned, 13. decembar 2020
Beograd,

Narodni muzej je za jesen 2020. godine pripremio izložbu Damnjan na iskustvima Damnjana, radovi iz Poklon – zbirke Dragoslava Damnjanovića. Izložba će svečano biti otvorena u sredu, 23. septembra u 19 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 13. decembra. Autorka izložbe, muzejski savetnik Gordana Stanišić odabranom postavkom  na prvom i drugom spratu Narodnog muzeja, predstavlja najznačajniji deo umetničkih radova Radomira Damnjanovića Damnjana iz reprezentativne Poklon-zbirke koju je u periodu od 2005. do 2013. godine Narodnom muzeju poklonio umetnikov brat, Dragoslav Damnjanović.

U okviru Poklon-zbirke koju čine dela domaćih i stranih umetnika iz druge polovine 20. veka, Narodni muzej čuva više od 160 radova Radomira Damnjanovića Damnjana. Poklon-zbirka je prvi put javno bila predstavljena 2011. godine u tadašnjem Muzeju 25. maj, dok ovoga puta predstavljamo izbor radova Radomira Damnjanovića Damnjana izvedenih u različitim formatima klasičnih i proširenih medija – slike, crteži, grafike, kolaži, objekti, instalacije i fotografije.

Damnjanović je jedan od najmarkantnijih i najintrigantnijih umetnika nomada, izraženi individualista koji je od početka šeste decenije prošlog veka, svojim vaninstitucionalnim angažovanjima i eksperimentalnim istraživanjima, bezuslovno se suprotstavljajući komercijalnim vrednostima kao resursima modernističkih stremljenja, inicirao različite alternativne poetike i učestvovao u formiranju aktuelne jugoslovenske savremene scene. Iako je tokom sedamdesetih godina bio jedan od najdoslednijih i najprovokativnijih neoavangardnih umetnika i aktivista koncepta druge linije i govora u prvom licu u formi proširenih medija (performans, video, fotografija), Damnjan se nikada nije odrekao slike i njenih strukturalnih vrednosti. Slika je ostala osnovno sredstvo njegove postkonceptualne kritičke prakse i strategijskog delovanja, predmet interlingvističkih istraživanja, u funkciji čistog slikarstva i imperativnog slikarskog čina.

Radomir Damnjanović Damnjan od 1974. godine živi i radi u Milanu, učesnik je značajnih međunarodnih manifestacija, priznat internacionalni umetnik čija se dela nalaze u mnogim muzejima i galerijama, kao i brojnim privatnim kolekcijama širom sveta. Na izložbi  Damnjan na iskustvima Damnjana, radovi iz Poklon-zbirke Dragoslava Damnjanovića biće prikazani Damnjanovi radovi koji su najstajali od kraja pedesetih godina 20. veka do druge decenije ovog veka.

U skladu sa propisanim merama preostrožnosti, svečano otvaranje izložbe će biti  ispred Narodnog muzeja na Trgu republike, a posetioci će potom, uz obavezno nošenje maski, moći da posete izložbu u Velikoj galeriji na drugom spratu muzeja i u na prvom spratu sa leve strane, u delu stalne postavke namenjenom izlaganju radova na papiru.


Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..