Samostalna izložba Lane Vasiljević Silent talk/Nemi govor

Samostalna izložba Lane Vasiljević Silent talk/Nemi govor
ned, 22. decembar 2019 - pon, 3. februar 2020
Beograd,

U Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) otvara se izložba Silent talk/Nemi govor, Lane Vasiljević 22.11.2019. Izložba traje do 03.02.2020. godine. Kustos izložbe je Una Popović, a autor pratećeg teksta za izložbu Marina Martić.  Izložbom Silent talk/Nemi govor Lana Vasiljević se predstavila velikim brojem radova, skulptura i objekata. Galerija Salona Muzeja savremene umetnosti može se posmatrati kao poligon za razmatranje različitih i raznolikih ideja i materijalizovanih formi koje Lana već nekoliko godina unazad promišlja i stvara. Izložba se stoga interpretira kao osobena fizička inkarnacija autorkinih unutrašnjih stavova i intimnih promisli, onoga što ona sama opisuje kao strategiju „mape uma”. 

Kako Marina Martić u pratećem tekstu za izložbu navodi: „Silent talk/Nemi govor predstavlja konzistentni narativ sastavljen od predmeta i reči kojima je autorka svojom intervencijom dala moć da govore o vremenu, prostoru, prolaznosti, melanholiji, čežnji ali i beskrajnoj mogućnosti transformacije. Na taj način neuhvatljivi elementi postaju deo lične kartografije (...) Osnovna geometrijska tela poput kruga, trougla i kvadrata koje umetnica formira govore o traženju harmonije između reda i haosa. Urezane reči koje se ponavljaju i ukrštaju na objektima, predstavljaju znake, putokaze, koji pozivaju na razmišljanje o dubljem značenju, o unutašnjim stvarima.“
 
Lana Vasiljević (1973) je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti, vajarski odsek u Beogradu. Od 1997. godine izlagala je grupno i samostalno u Beogradu, Njujorku, Parizu, Beču i Hagu. Bila je stipendista KulturKontakt programa u Beču kao i ArtsLink rezidencije u Njujorku. Dobitnica je nagrade 38. Oktobarskog salona za skulpturu 1997. godine, i GRIFON priznanja za vizuelni identitet 2006. i 2010. godine, kao i nagrade 10. Bijenala akvarela, Savremene galerije, u Zrenjaninu. Radovi Lane Vasiljević nalaze se u nekoliko privatnih i muzejskih kolekcija.
 
www.lanavasiljevic.com


Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..