Izložba: Helga Paris. Fotografija | Berlin. Svakodnevica. Portreti. Putovanja.

Izložba: Helga Paris. Fotografija | Berlin. Svakodnevica. Portreti. Putovanja.
uto, 16. april 2019 - sre, 1. maj 2019

Otvaranje izložbe 16.04.2019. u 19.00 sati u KUĆI LEGATA - Izložba Helga Paris: Fotografija realizovana je kao putujuća izložba nemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) u saradnji sa Kućom legata u Beogradu i Goethe-Institutom Srbije. Delo Helge Paris (rođ. 1938.) u nemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. Izložba donosi 133 crno-bele fotografije nastale u periodu od 1968.-1996. i čini dosad najobuhvatniju izložbu Helge Paris, jedne od najpoznatijih portretistkinja svakodnevice Istočnog Berlina i Istočne Nemačke. Izložba traje od 16.04 do 01.05.2019.

Zanimali su je pre svega banalni momenti egzistencije: držanje, pogledi, gestovi, pokreti i prostori, koji svedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom i ljude iz skromnih sredina. Tu su tako pobunjena mladež, gosti u kafanama, kao i radnici koji odvoze smeće. Posebno osećajno približava se osobama, daje im prostor da se razviju i tako stvara slike izuzetne autentičnosti. Pored slika iz Istočnog Berlina, posebno su uzbudljivi i portreti s putovanja u Transilvaniju na kome je bila početkom 80-ih godina.

Helga Paris je rođena 1938. u Golnovu (Pomeranija) i pripada najistaknutijim fotografkinjama Nemačke. Fotografijom kao medijem počinje da se bavi autodidaktički nakon studija modnog dizajna u Istočnom Berlinu 1964. Kao samostalna fotografkinja u Berlinu pažnju je posvećivala izuzetno različitim temama, otkrivajući, međutim, posebnu strast prema crno-belim portretima. Od 1996. je članica berlinske Akademije umetnosti.

Kustoskinja izložbe: Inka Šube
Kustoskinja Franziska Šmit će otvoriti izložbu

Prateći program:

17.04.2019. u 18:00 časova „Helga Paris. Fotografije“. Razgovor i vođenje sa Dejanom Vučetićem i Franciskom Šmit
 
Franciska Šmit studirala je istoriju umetnosti i germanistiku u Haleu (na Zaleu). Slede profesionalne stanice: saradnica na fotografskoj zbirci muzeja Staatliche Galerie Moritzburg Halle/Saale; stipendistkinja programa „Muzejski kustosi za fotografiju“ fondacije Alfred Krup fon Bolen i Halbah u muzejima u Drezdenu, Minhenu i Esenu; direktorka galerije Berinson, Berlin; direktorka i umetnička direktorka Muzeja za fotografiju, Braunšvajg; stručnjakinja za fotografiju i šefica odeljenja u aukcijskoj kući Grizbah, Berlin; od 2018. godine samostalna istoričarka umetnosti i fotografije. Tu su i njene brojne aktivnosti kao kustoskinje, publicistkinje, naučnice, predavačice, stručnjakinje.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..