Artist Talk: Mikelanđelo Pistoleto

Artist Talk: Mikelanđelo Pistoleto
sub, 11. maj 2024, 12:00 h
,

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u subotu 11. maja u 12 časova biće upriličena dodela nagrada GRAN PRI za životno ostvarenje Mikelanđelu Pistoletu, nakon čega će se održati razgovor sa umetnikom u sali Miodrag B. Protić. Gran Pri nagradu u vidu skulpture umetnika Petra Hadži Boškova, dodeliće Kornelija Koneska, ispred Osten Bijenala Skoplje. Takođe, podsećamo vas da je sutra, 10. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 17 do 20 časova svečano otvaranje izložbe Mikelanđela Pistoleta pod nazivom Preventivni mir.

Izložba Mikelanđela Pistoleta Preventivni mir daje uvid u više od šezdeset godina prakse najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledala, Veneru od krpa, Minus objekte, Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video - zapise, rane akcije u javnom prostoru.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti Maja Kolarić. Asistentkinja kustoskinje izložbe je Kristina Armuš.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.

Foto: Michelangelo Pistoletto, Venera sa krpama - Venere degli stracci 1967 - 2013, photo Alessandro Lacirasella, ljubaznošću umetnika i Fondacije Pistoleto


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..