Rumena Bužarovska gošća programa Booking Balkan

Rumena Bužarovska gošća programa Booking Balkan
čet, 1. jun 2023, 19:00 h
Beograd,

U četvrtak, 1. juna u 19h, u okviru programa Booking Balkan, u Kulturnom centru Grad očekuje nas književni dvougao Rumene Bužarovske i Maše Seničić. Osim o stilu, motivima, idejama, te društvenim i feminističkim pitanjima koje književnost Rumene Bužarovske - dobro poznata beogradskoj publici - nesumnjivo postavlja, dve autorke govoriće i o bavljenju književnošću u širem smislu: od akademske i neformalne edukacije, preko mistifikacije književnog poziva, do raščlanjivanja uslova rada. U skladu sa imenom programa, dijalog će se dotaći i predrasuda koje balkanska ikonografija sa sobom nosi, a u vezi sa tim biće reči i o poziciji regionalnih pisaca na svetskom tržištu; o prevodiocima, agentima, urednicima, fondovima, rezidencijama i kompromisima.

Rumena Bužarovska (Skoplje, 1981) je književnica, književna prevoditeljka i kolumnistkinja. Autorka je četiri knjige prevedene na petnaest jezika, njene priče su dobile pohvale kritike širom Evrope, a njena knjiga "Moj muž" adaptirana je u pet scenskih produkcija. Rumena je profesorka na Državnom univerzitetu u Skoplju i koautorka ženske inicijative za pripovedanje PeachPreach.

Maša Seničić (Beograd, 1990) posvećena je u svom radu višestrukim oblicima teksta: dramskim, pesničkim, esejističkim, novinarskim, akademskim. Kao autorka i urednica bila je deo brojnih medija, inicijativa i publikacija, a u ulozi moderatorke, koordinatorke ili mentorke učestvovala je u raznorodnim lokalnim i međunarodnim inicijativama, radionicama i manifestacijama, pre svega u oblasti filma i književnosti. Koselektorka je programa Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma, programska direktorka udruženja Filmkultura i doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti, gde istražuje u polju teorije medija i studija sećanja. Autorka je knjiga "Okean'' (2015, nagrada Mladi Dis) i "Povremena poput vikend-naselja" (2019, nagrada Dušan Vasiljev), a poezija i proza objavljivane su joj u lokalnim, regionalnim i međunarodnim književnim časopisima, zbornicima, antologijama. Usmerena je na interdisciplinarne projekte koji uporište imaju u eksperimentalnom pristupu tekstu i arhivskom materijalu.

Booking Balkan program bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Do sada u književnim Booking dvouglovima imali prilike da vidimo i Lejlu Kalamujić, Damira Karakaša, Zvonka Karanovića, Milenu Marković, Marka Tomaša, a u narednom izdanju, 13. juna, Kulturni centar Grad ugostiće autorku Stanku Hrastelj iz Slovenije zajedno sa pesnikinjom i prevoditeljkom Anom Ristović. Program je podržan je od strane Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin), a autorka projekta i urednica programa je Jelena Pavlović.

Cena ulaznice je 250 rsd.

Foto: Aleksandar Dudukovic


Kulturni Centar Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..