XXIII MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠКOG FILMA

XXIII MEĐUNARODNA SMOTRA ARHEOLOŠКOG FILMA
pon, 22. maj 2023 - sub, 27. maj 2023
Beograd,

U ponedeljak 22. maja u 18:30 časova, u Narodnom muzeju Srbije svečano će biti otvorena XXIII Međunarodna smotra arheološkog filma, koju Narodni muzej Srbije realizuje u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Ruskim geografskim društvom i Кulturnim centrom islamske Republike Irana. Počasni gost ovogodišnje Smotre je Republika Grčka – Helenska fondacija za kulturu, čiji filmovi „Povraćaj izgubljenog“ i „Dvanaest decenija otkrića“ otvaraju ovogodišnju smotru. 

Na svečanom otvaranju smotre nastupiće hor Helenske fondacije za kulturu “Helenofonija“, pod dirigentskom palicom  Nefeli Papoutsaki. U program su ove godine uvrštena 22 filma iz 6 zemalja – Grčke (2), Italije (4) Španije (3), Rusije (2),  Irana (2),  i Srbije (9).

Кao i prethodnih godina odabrani filmovi se odlikuju visokim produkcijskim vrednostima, raznolikošću pristupa i atraktivnim vidovima interpretacije kulturne baštine, omogućavajući tako svim zainteresovanima, zaljubljenicima u drevne civilizacije, iščezle kulture i zaboravljene narode da drugačije sagledaju dragocene spomenike svetske baštine.

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju po prvi put je, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, realizovana 1998. godine. Od samog početka Smotra je zamišljena kao revija najnovijih filmskih ostvarenja dokumentarnog arheološkog filma, a poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost, iz godine u godinu, ima priliku da se susretne sa najkvalitetnijim filmskim ostvarenjima zahvaljujući kojima upoznajemo različite segmente jedinstvene i neprocenjive svetske kulturne baštine.

I ove 2023. godine kao i  prethodnih godina, nastavljamo saradnju sa Кulturno-umetničkim programom i

Obrazovno-naučnim programom RTS-a, kao i sa Fondacijim „ Neozoik“.

Smotra će trajati od 22 – 27. maja 2023. u Narodnom muzeju Srbije. Filmske projekcije će tokom trajanja smotre počinjati svakog dana u 19.00 časova u  Narodnom muzeju Srbije.



Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..