Damir Karakaš gost programa Booking Balkan u KC Grad

Damir Karakaš gost programa Booking Balkan u KC Grad
čet, 27. april 2023, 19:00 h
Beograd,

U četvrtak, 27. aprila od 19h u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, videćemo književni dvougao Zvonka Karanovića i Damira Karakaša. U okviru ovog programa dvojica pisaca govoriće o sebi, o pisanju i svom odnosu prema književnosti, o važnosti čitanja, i iskustvu sa prevodima, a jedan od glavnih povoda gostovanja hrvatskog pisca Damira Karakaša je i izlazak njegovog novog romana "Potop". Najnoviji Karakašev roman objavljen je u izdanju izdavačke kuće "OceanMore" iz Zagreba, kao nastavak njegove ličke trilogije koju čine prethodne knjige "Sjećanje šume" i "Proslava".

Tematizuje iskustvo romantične ljubavi glavnog lika, mladića koji je u raskoraku između sveta iz kojeg potiče i sveta kome stremi, a pored ove teme Karanović i Karakaš osvrnuće se na Damirov život u Parizu, kao i na dane nakon povratka iz Pariza i procese književne afirmacije. Biće reči i o adaptacijama Karakaševih dela u pozorišne predstave i film. Na kraju razgovora, Damir Karakaš prezentovaće crtanje portreta i preneti deo iskustva iz Pariza.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gde se izdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi", zbirke priča "Kino Lika", "Eskimi" i "Pukovnik Beethoven", romane "Kombetari", "Kako sam ušao u Europu", "Sjajno mjesto za nesreću", "Blue Moon", "Sjećanje šume", "Proslava", "Okretište" i "Potop". Dobitnik je domaćih i stranih književnih nagrada (tportal, Fric, Kočićevo pero, Premio Itas, Meša Selimović...). Knjige su mu prevođene na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

Zvonko Karanović rođen je 1959. godine u Nišu. Radio je kao novinar, urednik, voditelj na radiju, DJ, organizator koncerata. Do sada je objavio deset zbirki pesama: "Blitzkrieg", "Srebrni Surfer", "Mama Melanholija", "Extravaganza", "Tamna magistrala", "Svlačenje", "Mesečari na izletu", "Kavezi", "Zlatno doba", "Iza zapaljene šume", tri romana: "Više od nule", "Četiri zida i grad" i "Tri slike pobede", i dvanaest knjiga u inostranstvu; deset knjiga izabranih pesama (USA, Austrija, Slovenija, Palestina, Mađarska, Ukrajina, Hrvatska, Makedonija) i dva romana (Ukrajina).Dobitnik je nekoliko srpskih nagrada za poeziju, kao i nekoliko međunarodnih književnih stipedija, između ostalih i one koju dodeljuje „Hajnrih Bel Fondacija" (Keln, Nemačka). Pesme su mu prevedene na više od dvadeset jezika. Zastupljen je u više domaćih i stranih antologija poezije, najznačajnije u antologiji "New European Poets" (SAD, Minnesota). Osnivać je i glavni je urednik izdavačke kuće PPM Enklava. Živi u Beogradu.

Booking Balkan baviće se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva. Naredni programi planirani su za 18. maj kada u Kulturnom centru Grad gostuju Marko Tomaš i Milena Marković, i za  1. jun kada ćemo videti Mašu Seničić i Rumenu Bužarovsku. Programi će biti realizovani tokom aprila, maja i juna i podržani su od strane Evropske mreže za književnost i  TRADUKI (Berlin). Cena ulaznice je 250 rsd.


Kulturni Centar Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..