Izložba karikatura Predrag Koraksića Corax-a "Paralelna stvarnost"

Izložba karikatura Predrag Koraksića Corax-a
pon, 24. maj 2021 - pon, 14. jun 2021
Beograd, Srbija

Izložba jednog od najpoznatijih domaćih karikaturista, Predraga Koraksića Corax-a, pod nazivom ‘’Paralelna stvarnost’’ otvorena je sinoć u Dorćol Platzu i trajaće sve do 14. juna 2021.godine. Izložbu čini 20 radova, koji najvećim delom predstavlja izbor radova koje je Corax uradio za Medija centar Beograd. Karikature ilustruju tekstove kolumnista Medija centra iz Srbije, regiona i Evrope i koraksovski maestralno oslikavaju domaću i međunarodnu stvarnost. Pored samog autora, na otvaranju ove izložbe govorili su: Milena Dragićević Šešić, Peca Popović i Žarko Trebješanin.

„Tako britka, jetka i tačna umetnička forma gotovo da ne postoji kakvu nam je Corax omogućio svojim karikaturama, da shvatimo doba u koje živimo.“ izjavila je na otvaranju Milena Dragićević Šešić, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti.

‘’Koraks uspeva da neke složene ekonomske, sociološke i politikološke analize izrazi bez reči kristalno jasnim crtežom. Strog i nepotkupljiv sudija koji nema milosti ni prema svojim političkim simpatijama, ume da ukaže na grešku i žigoše bez ustručavanja i to je velika vrednost.’’ – kazao je psiholog, Žarko Trebješanin.

 ‘’Gospodin Koraksić je počeo da se bavi karikaturom za vreme Golog otoka, on je radio u vreme Brionskog plenuma, on zna kako je izgledao početak osamdesetih, kako su izgledale godine raspleta, kako smo osetili demokratiju i kako smo došli do ovoga danas. Ja vam se zahvaljujem na toj istrajnosti!  - poručio je Coraxu Peca Popović, novinar i publicista.

Posetiocima na otvaranju obratio se i sam Corax rečima: „Šta sam to Bogu skrivio da moram da se bavim ovim ljudima večito?“.

‘’U početku je sve  bilo drugačje, a sada mi je muka kad treba da izaberem neki dogadjaj’ – dodao je Koraksić i zaključio:
„Neću odustati i nastaviću da radim kako sam počeo 1950. godine i od tad nisam stao“, rekao je Corax.

PREDRAG KORAKSIĆ CORAX je jedan od najpoznatijih srpskih karikaturista čija karijera traje više od 7 decenija. Rođen je u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici.

Studirao je arhitekturu na Beogradskom univerzitetu. Od sedmog razreda gimnazije, 1950. god., počinje da objavljuje karikature, prvo u listu Jež, a onda i u listu Rad, gde kasnije dobija stalno zaposlenje. Od 1998. god. radi u listu Danas, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Slobodna Evropa kao i portala Peščanik. Od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd. Imао је preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama). Živi I radi u Beogradu.

Izložbu Paralelna stvarnost organizuju Medija Centar Beograd, uz podršku: O3one Art Space i Marsh Creative Production.

Izložba će biti otvorena do 14. juna 2021. godine.


Dorćol Platz
Dobričina 59, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..