Treći Somborski filmski festival ipak ODLOŽENO!!!!!

Treći Somborski filmski festival ipak ODLOŽENO!!!!!
pet, 28. avgust 2020 - pon, 31. avgust 2020

Treći Somborski filmski festival biće održan u novom terminu od 28. do 31. avgusta 2020. godine, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić”. Na repertoaru će se naći 12 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova, i Nostalgija, a gostujući selektor programa je Ivan Karl. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova i koncert.  Ulaz na sve programe je slobodan, a besplatne karte će biti dostupne za preuzimanje u Galeriji KC “Laza Kostić” (Laze Kostića 5, Sombor) od ponedeljka 24. avgusta, radnim danima (od 9 do 12h i od 18 do 20h), a u subotu 29. avgusta od  9 do 13h.

Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra  „Laza Kostić“, izjavila je da će festival biti održan u novom terminu u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba, donetim radi prevencije širenja epidemije virusa Covid-19. „Drago nam je što ćemo uspeti da prikažemo filmski program koji smo planirali i za prvobitni termin, i što će publika u dozvoljenom broju moći ponovo da uživa u projekcijama na velikom platnu. Somborski filmski festival iz godine u godinu raste, dobija svoj specifičan šarm i sa zadovoljstvom možemo istaći da smo ovom manifestacijom sve bliži ostvarenju vizije našeg sugrađanina Ernesta Bošnjaka, filmskog pionira, koji je Sombor prepoznao kao filmski grad”, rekla je ona.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 28. avgust u 20h u Atrijumu gradske kuće, a odmah nakon nje, u 21h, na istom mestu uslediće projekcija srpsko-ruskog bioskopskog hita „Hotel Beograd”, koji je domaću premijeru imao neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. U ovom ostvarenju reditelja Konstantina Statskija, glavne uloge tumače naša glumačka zvezda Miloš Biković i Dijana Požarskaja iz Rusije.

U glavnoj selekciji će, na istoj lokaciji, biti prikazana i druga savremena domaća filmska ostvarenja, nastala u Srbiji ali i kroz koprodukcije sa drugim evropskim zemljama sa značajnom filmskom reputacijom. U subotu 29. avgusta od 21h će biti prikazan nagrađivani film „Ajvar” Ane Marije Rosi, a u 23h istog dana i ostvarenje „Uprkos magli” proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića. U nedelju 30. avgusta na repertoaru su „Otac” Srdana Golubovića (21h), osvajač dve nagrade na ovogodišnjem Berlinalu, i „Realna priča”, debitantska režija popularnog glumca Gordana Kičića (23h).

Selekcija „Kultni klasici” posvećena je legendarnim ostvarenjima srpskog filma koja su proglašena za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Na festivalu ćemo gledati izbor restauriranih ostvarenja, sačuvanih  u vrhunskom kvalitetu slike i tona. U petak 28. avgusta od 21:30 biće prikazan klasik „Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića iz 1977. godine. Narednog dana u isto vreme, na programu je ostvarenje Gorana Paskaljevića „Varljivo leto ‘68” iz 1982. godine. U nedelju, 30. avgusta u 21:30, na programu je još jedan kultni film Gorana Markovića „Nacionalna klasa” iz 1979. godine. Sve filmovi iz ovog programa biće prikazani u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.
U Dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće održane projekcije iz dve selekcije. Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine. U ovogodišnjem izboru našla su se dva ostvarenja: „Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni je na programu u petak, 28. avgusta u 22h, dok će „Sune vs Sune” reditelja Džona Holmberga biti prikazan narednog dana u isto vreme. U selekciji „Nostalgija”, posvećenoj ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, naći će se film „Žućko” (nedelja, 30. avgust u 22h) reditelja Gordana Matića o legendarnom košarkašu Radivoju Koraću, rođenom u ovom gradu. Film „Porajmos” Gorčina Stojanovića biće prikazan u nedelju, 30. avgusta u 21h u Dvorištu Gradskog muzeja.
Nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca biće dodeljene u okviru ceremonije svečanog zatvaranja, u ponedeljak, 31. avgusta u 20h u Atrijumu Gradske kuće, kada će biti uručena i nagrada „Počasni Ernest” našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu. O nagradi odlučuje žiri koji čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović.

U okviru predfestivalskog programa „Filmska parada”, u Atrijumu gradske kuće, biće prikazani animirani dečiji filmovi „Petar Pan i magična knjiga Nedođije“ (sreda, 26. avgust u 19h) kao i „Cvrle: nikad ne letiš sam“ (četvrtak, 27. avgust u 19h). U pratećim programima na istom mestu, biće predstavljeni film „Ime naroda” Darka Bajića (29. avgust, 11h), monografija „Nebojša Glogovac” Tatjane Nježić (30. avgust, 12h), kao i knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” (30. avgust u 17h).

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..