Nadežda Petrović 1873 - 2023: u susret obeležavanju 150 godina od rođenja

Nadežda Petrović 1873 - 2023: u susret obeležavanju 150 godina od rođenja
uto, 27. decembar 2022 - čet, 26. januar 2023
,

U Galeriji RTS – a u Beogradu u utorak 27. decembra otvorena je izložba pod nazivom ,, Nadežda Petrović 1873 - 2023: u susret obeležavanju 150 godina od rođenja”. Izložba  upriličena u susret jubileju je umetničko - dokumentarna priča o životu i stvaralaštvu Nadežde Petrović i okvirna ilustracija umetničkog opusa jedne od najpoznatijih srpskih slikarki. Kroz njih su zastupljena dva perioda Nadeždinog slikarstva: Minhenski period i njegova prva faza, Srbijanski period i njegova prva faza i treća, koloristička faza. Deo slika dolazi ljubaznošću Narodnog muzeja u Beogradu, a deo slika i postavka je baština Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović" u Čačku.

Autorke postavke u Galeriji RTS su istoričarke umetnosti Mirjana Racković i Dragana Božović, muzejske savetnice Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović" u Čačku.

,,Tematski su u postavci  zastupljeni Nadeždini najčešći motivi - pejzaž i portret. Pošavši od motiva vodenice koja oslikava Nadeždine prve godine slikanja direktno u pejzažu, preko istraživanja svetlosti kroz umerenu paletu u predelu nastalom u okolini Beograda do koloristički i kompoziciono razigranog prizora srpskog sela smeštenog pod brdom, izabrana dela svedoče o odnosu slikarke prema eksterijeru i izazovima koje nosi, a koje je savladavala kroz modernistički koncept i neposrednost. Da je snaga Nadeždinih portreta u prenosu emocija (ličnih i portretisanih osoba) svedoči i portret devojčice gde dominira umerenija paleta boja i lazurno slikanje (i ne smeta što je ostao u radnoj fazi) i portret starice rađen energičnijim potezima, bogatim koloritom i pastuoznije. Tematski se izdvaja slika „Čitanje" jer obrađuje jedan od ređe zastupljenih motiva u Nadeždinom opusu.” (Dragana Božović)

Na otvaranju izložbe u Galeriji RTS-a prisutnima su se obratili Nikola Kusovac, član Saveta RTS za kulturu i umetnost, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije i Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Po rečima  Branka Ćalovića ,, Grad Čačak se  trudi da se na razne načine oduži ovoj neobičnoj, energičnoj ženi koja je pre više od stotinu godina krčila puteve emancipacije, prevazilaženje tradicionalizma i predrasuda kojih je u vreme kada je Nadežda stupila na umetničku scenu bilo isuviše. Pored umetničkog kao podjednako važno  ističe se njeno patriotsko delo kao primer duboke odanosti svom rodu što je pokazala i svojim ličnim primerom”.

Obeležavanje jubileja - 150 godina od rođenja velike slikarke podrazumeva multidisciplinaran i kompleksan pristup u smislu sadržajnosti programa, u skladu sa mnogostrukim  interesovanjima Nadežde Petrović. Kako je direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” pojasnio projekat ima dva nivoa – nacionalni i međunarodni:

,,Nosilac nacionalnog odnosno regionalnog nivoa je Narodni muzej  Srbije koji će pratiti programi vezani za Nadeždin  društveni i umetnički angažman u saradnji sa partnerima u regionu koji će svojim programima dati doprinos  širem sagledavanju Nadeždine ličnosti. Međunarodni,nivo je  vezan za Francusku odnosno predstavljanje u Kulturnom centru Srbije u Parizu koji realizuje Muzej savremene umetnosti Beograd a stavlja u fokus Nadeždina dostignuća u okviru evropske umetnosti. Ovom programu pridružiće se i predstavljanje u Palati UNESCA. Svi parteneri  na projektu prirediće i prateće programe: u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Republike Srpske i Tiflološkim muzejem iz Zagreba biće priređena izložba za slepa i slabovida lica a realizovaće se i saradnja sa Galerijom ,,Božidar Jakac” iz Kostanjevice na Krki i Galerijom savremene umetnosti iz Niša.“


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..