IZLOŽBA BEOGRADSKI ENFORMEL

IZLOŽBA BEOGRADSKI ENFORMEL
sub, 15. maj 2021 - uto, 15. jun 2021

Izložba Beogradski enformel u Modernoj galeriji Beograd na Doćolu, u ulici Strahinjica Bana br. 8, u periodu od 15. maja do 15. juna 2021. godine, okupiće na jednom mestu kapitalna dela od najvažnijih predstavnika ovog pravca. Pored izložbe, biće upriličena promocija knjige Polemički konteksti Beogradskog enformela autorke dr Vesne Kruljac, u izdanju fondacije Vujičić kolekcije. Beogradski enformel predstavlja jednu od prvih „poetika pobune“ vezanih za egzistencijalistički nemir i pesimizam, u kojoj se sumnja u postojeći poredak stvari i sistem vrednosti manifestovala u radikalnom obliku antislike. U istoriji  srpske umetnosti vezujemo ga za kraj pedesetih i šezdesete godine 20. veka.

Reč je o apstrakciji zasnovanoj na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, tj. primeni materijala koji nisu tipično slikarski i nekonvencionalnih operativnih postupaka. Budući da je apstraktan vizuelni iskaz već postojao u umetnosti, ono što je u enformelu bilo inovativno je upravo pozicioniranje dela izvan konvenciocionalnih kategorija slike i sadržaja, odnosno njegovo prevođenje u medijski ambivalentnu i polisemičnu strukturu (znak, simbol, ideogram).

Osmoro slikara: Miodrag Mića Popović, Vera Božičković-Popović, Lazar Vozarević, Zoran Pavlović, Živojin Žika Turinski, Branislav Branko Protić, Vladislav Šilja Todorović i Branko Filipović Filo, zajedno sa Lazarom Trifunovićem – kritičarem koji je promovisao beogradski enformel, bili su kreatori poetike i ideologije enformela i činili jezgro beogradskog pokreta.

''Reč je o neformalnoj grupi umetnika iz dve uzastopne generacije, koji su stvarali, mislili i delovali u istim idejnim i umetničkim koordinatama, podstaknuti egzistencijalističkim svetonazorom, zbivanjima na evropskoj umetničkoj sceni posle 1945. i aktuelnim prilikama u lokalnom sociokulturnom kontekstu.

Sa ovim pokretom umetničko delo prestaje da bude estetski predmet i postaje indikator određenog načina mišljenja i ponašanja umetnika, specifična vrsta vizuelnog iskaza koja razotkriva buntovni mentalitet i kritičku svest svog autora.'' - izjavila je Dr.Vesna Kruljac autor knjige Polemički konteksti Beogradskog enformela.

Upravo dela ove grupe umetnika biće prikazana na izložbi u Modernoj galeriji Beograd narednih mesec dana. Ova izložba dešava se gotovo 60 godina posle prve izložbe  Enformel – mladi slikari Beograda, koju je 1962. godine u Galeriji Kulturnog centra organizovao Lazar Trifunović, likovni kritičar koji je najzaslužniji za prepoznavanje beogradskog enformela i grupe beogradskih umetnika enformelne orijentacije.

Moderna galerija ovom izložbom ima za cilj edukaciju šire publike u razumevanju i prihvatanju enformela, buntovnog umetničkog pravca, koji je u Srbiji i imao vrhunske predstavnike.

@modernagalerijabeograd  #beoogradskienformel

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..