Koncert MANDO DIJAO 23. juna u BOTANIČKOJ BAŠTI

Koncert MANDO DIJAO 23. juna u BOTANIČKOJ BAŠTI
ned, 23. jun 2024

Popularni švedski indi rok sastav MANDO DIJAO je poznat po svom klasičnom rokenrol zvuku, a od 2002. godine objavili su 11 studijskih albuma, koji su prodati u više miliona primeraka širom sveta. Karijeru su započeli crpeći inspiraciju iz ritma i bluza, kao i muzike Bitlsa, Rolingstonsa i Kinksa. U svojoj karijeri održali su više od 1500 koncerata u preko 30 zemalja i učestvovali na velikim festivalima širom sveta. Njihovi video snimci su postali viralni fenomeni sa desetinama miliona pregleda na Jutjubu. Izdali su kolekciju svojih B-strana i najvećih hitova, kao i MTV Unplugged album i DVD.

Svi članovi sviraju po nekoliko instrumenata, producenti su i tekstopisci.

Veliku popularnost na ovim prostorima stekli su nakon izlaska albuma “Give me Fire!“ 2009. godine i hitova – “Dance With Somebody“ i “Gloria“.

Ovaj sastav je uvek sledio svoju umetničku viziju i interesovanja i neprestano istražinove mogućnosti, bilo da se radi o albumu „Never Seen the Light of Day“, inspirisanom narodnom muzikom, saradnji sa hip-hop producentima – braćom Salazar, koji su producirali album „Give me Fire“, ili o 100 godina starim švedskim pesmama Gustafa Fredinga za albume „Infruset“ i „ I solnedgången“.

Kako su razvijali sopstvenu muziku, imali su više pop i dens tema, ali su za sve to vreme zadržali energičan stav ranog rokenrola, spojen sa Bjernovim nepogrešivim, emotivnim glasom.

Publika veoma ceni njihove nastupe uživo, koji su prava eksplozija energije i nude raznovrstan katalog hitova, kao i neočekivane manje poznate pesme i jedinstvene verzije.

Posle rasprodate turneje povodom albuma „ I solnedgången“. koji je dostigao zlatni tiraž, nepredvidivi Mando Dijao se vratio žestokom rokenrolu u leto 2022. Tri singla –  „Get it On“, „Frustration“ i „Fire in the Hall” – bila su 26 nedelja na top 10 rok radio listama, a „Get it On“ čak i na prvom mestu!.

Mnogi savremeni bendovi su dolazili i odlazili, ali MANDO DIJAO je nastavio da dostiže nove vrhunce i redefiniše popularnu muziku. Godine 2023. primljeni su u švedsku Muzičku kuću slavnih.    
 
ČLANOVI MANDO DIJAO: Bjern Diksgord (Björn Dixgård, vokal/gitara), Karl-Johan Fogelklov (Carl-Johan Fogelklou, bas), Danijel Haglund (Daniel Haglund, klavijature), Patrik Hejkinpijeti (Patrik Heikinpieti, bubnjevi), Hokan Serle (Håkan Sörle, gitara)   

Koncert MANDO DIJAO u Botaničkoj bašti 23. juna počinje u 20.30 časova, a ulaznice na linku >>

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..