Evropski projekat “She Raps” pokreće inkubator za profesionalizaciju reperki!

Evropski projekat “She Raps” pokreće inkubator za profesionalizaciju reperki!
uto, 21. maj 2024 - pet, 1. novembar 2024

Zastupljenost reperica na top listama je samo 3%: evropski projekat “She Raps” pokreće inkubator za njihovu profesionalizaciju! "She Raps" (“One repuju”) premijerno se 21. maja 2024. predstavlja u Evropi s pokretanjem prvog međunarodnog inkubatora za osnaživanje i profesionalizaciju reperica, poduprtog programom Kreativna Evropa iza kojeg stoji Evropska Unija. Iako je rap opšte najslušaniji muzički žanr, posebno među mladima, u njemu su dominantno zastupljeni muškarci. Od 68 rap pesama na Spotify-ju u Francuskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Belgiji - zemljama uključenim u ovaj pilot projekat - samo su dve izvele žene.

Oslanjajući se na mrežu profesionalnih, institucionalnih i medijskih partnera, koji su duboko predani cilju ovog projekta, "She Raps” omogućiće mladim europskim umetnicama da koriste alate, muzičku mrežu i medijsku pokrivenost koji su preko potrebni za osnaživanje njihovih karijera i kako bi njihova muzika bila dostupna što većem brojem ljudi. U Francuskoj, Belgiji, Portugalu i na Balkanu 28 reperica koje odabere žiri prolaziće edukaciju i svojevrsni trening na lokalnoj razini tokom tri meseca. Pobednice iz svake zemlje pridružiće se grupi od 10 umetnica kako bi zajedno snimale i imale turneje u 2025. godini po celoj Evropi, a između ostalog i fantastičnu priliku da nastupe na vodećem evropskom hip-hop festivalu Les Ardentes koji se održava u belgijskom Liegeu.

"She Raps" je inače ogranak pariskog inkubatora "Rappeuses en Liberté" koji je pre tri godine pokrenuo Rafe Productions. Program je dosad obučio više od 30 reperica, od kojih su neke započele ozbiljniju karijeru u rap muzici. Prijave za učestvovanje počinju 21. maja 2024. na rappeusesenliberte.com/sheraps, a biće dostupne svim repericama iz Belgije, Francuske, Portugala i sa Balkana.

Partneri projekta su:

- Rafe Productions (Francuska) nosilac projekata inkubatora"Rappeuses en Liberté" i "She Raps” s velikim iskustvom u kulturnim projektima sa snažnim društvenim uticajem.

- Skoola (Portugal): muzička škola za decu od 10 do 18 godina različitog društvenog i ekonomskog porekla.

- Blackout Hip-Hop (Hrvatska): najdugovečniji hip-hop brand u Hrvatskoj i na Balkanu uopšte. Prošle godine je proslavio 30 godina postojanja, predvođen je DJ Phat Phillijem te posebno aktivan kroz blackouthiphop.com website i regionalna rap dešavanja.

- Les Ardentes (Belgija): osnivači najvećeg hip-hop festivala u Evropi. Projekat će takođe snažno podupirati partnerske organizacija: EMEE (Belgija), Popakademie (Nemačka) i Univerzitet Paris 8 Saint-Denis (Francuska).

Realizacija projekta zamišljena je u četiri faze:

1) April 2024. - preliminarna studija: Objavljivanje studije o praksama i opštem stanju rep muzike po pitanju uključenosti ženskih umetnica, profesionalnom ekosistemu, potrebama i pedagoškim preporukama za pojavu većeg broja reperica u Evropi. Ova pionirska studija sprovedena je u saradnji sa Univeriztetom Paris 8 Saint-Denis.

2) Od maja do oktobra 2024. - trening "She Raps":

a) poziv za prijave na linku rappeusesenliberte.com/sheraps,

b) izbor lokalnih žirija muzickih stručnjak(inj)a: 10 umetnica za Francusku / Belgiju, 10 za Portugal i 8 za Balkan. Lokalna obuka 28 reperica s više od 60 sati kreativnih radionica i poslovnih predavanja,

c) glasanje članova žirija za izbor pobednica koje će se pridružiti akceleratoru "She Raps": tri za Francusku, dve za Belgiju, tri za Portugal i dve za Balkan.

3) Od februara do septembra 2025. - akcelerator "She Raps":

a) zajednička saradnja, cirkulacija i evropska vidljivost za 10 pobednica

b) komponovanje i snimanje zajedničke pesme tokom trodnevne kreativne sesije u Hrvatskoj.

c) coaching na bini u Belgiji, propraćen sa četiri koncerta širom Evrope: u Belgiji (u klubu Reflektor i na festivalu Les Ardentesu), zatim u Portugalu i u Francuskoj.

4) Od oktobra do novembra 2025. - Evaluacija projekta. Evaluacijska studija o uticaju celog projekta i objava vodiča za profesionalizaciju reperica, koji će se deliti širom Evrope kako bi inspirisao nove saradničke inicijative. Studija će biti predstavljena tokom konferencije u Parizu.

Za više informacija posetite:

rappeusesenliberte.com

Blackout Hip Hop >>

Projekat je kofinasiran od Evropske Unije. Izraženi stavovi i mišljenja pripadaju samo autorima i ne odražavaju nužno stavove Evropske Unije. Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Evropska Unija ni telo koje dodeljuje potporu.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..