Španske ilustratorke osvajaju galeriju Instituta Servantes

Španske ilustratorke osvajaju galeriju Instituta Servantes
pet, 13. maj 2022 - sre, 6. jul 2022
Beograd,

Nesvakidašnja izložba „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji" biće otvorena u petak 13. maja u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Ilustracija je jedna od najkreativnijih grana stvaralaštva i trenutno je u punom procvatu. Rad ilustratora, a posebno ilustratorki, veoma je cenjen, kako na profesionalnom, tako i na umetničkom nivou. U svetu izdavačkih kuća, gde se sve više ulaže u koncept ilustrovane knjige, rad ilustratorki naročito dolazi do izražaja, a njihova maštovitost podstiče reizdanja svetskih klasika i na poseban način zaokružuje produkciju savremenih projekata.

Pod palicom kustoskinje Matilde Rodriges, ova izložba prikazuje dela ilustratorki priznatih kako na španskoj, tako i na međunarodnoj sceni, poput Čileanke Luise Rivere, ili Sonje Pulido, Marije Hese, Helene Peres Garsije ili Lare Lars iz Španije.

„Pravi je čas da se oda priznanje trudu ovih stvarateljki i pohvali dobro stanje u kom se španska ilustracija nalazi zahvaljujući njihovim delima koja prevazilaze granice i uživaju međunarodnu slavu. Njihove publikacije prevode se na razne jezike, rade za prestižne robne marke i najbolje svetske medije, ilustruju klasike književnosti, izdaju autorske knjige, radovi im se izlažu u galerijama i na međunarodnim sajmovima, dobijaju značajna priznanja kritičara i publike. Ovo je njihovo vreme", navodi Rodriges.

Za ovu priliku ona je odabrala radove ilustratorki kao što su: Bea Lema, Helena Peres Garsija, Irija do Kastelo, Irija Fafijan, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Marija Hese, Nurija Figeiredo, Pelo di Kane, Sara Landeta i Sonja Pulido. Postavka je usmerena ka najslobodnijim, najkreativnijim i najličnijim radovima izabranih autorki, kao i ka istraživanju različitih formata i tehnika: sito štampe, kolaža, keramike, risografije, digitalnog crteža, skulpture i instalacije.

Izložba „Ilustrator/ke" (Ilustrad/as) prvobitno je zamišljena 2020. godine kao Instagram izložba, u skladu sa tom društvenom mrežom na kojoj većina autorki beleži značajnu popularnost. Nakon velikog uspeha i usled popuštanja protivpandemijskih mera, izložba je počela da putuje širom sveta, od Čikaga, preko Mančestera i Pariza do Krakova.  

U galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena do sredine leta, a za publiku će biti organizovano nekoliko stručnih vođenja, na srpskom i španskom jeziku. Već u subotu, 14. maja, sa početkom u 15 časova, publiku će kroz postavku voditi kustoskinja Matilde Rodriges lično. Ulaz je besplatan, uz neophodnu prethodnu rezervaciju mesta putem ovog linka. Naredna vođenja zakazana su za 21. maj, 18. i 25. jun, a sve informacije o satnici i načinu prijave biće objavljene na zvaničnom sajtu Instituta Servantes, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..