Booking Balkan: Milena Marković i Marko Tomaš večeras u KC Grad

Booking Balkan: Milena Marković i Marko Tomaš večeras u KC Grad
čet, 18. maj 2023, 19:00 h
Beograd,

U četvrtak, 18. maja od 19h u Kulturnom centru Grad, u okviru programa Booking Balkan, videćemo književni dvougao Milene Marković i Marka Tomaša, koji će nam u zajedničkom nastupu čitati svoju poeziju. Milena Marković (Beograd,1974) je pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja. Redovna je profesorka Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu. Objavila je deset zbirki poezije i dvanaest drama koje su sa velikim uspehom izvođene kako na domaćim, tako i na međunarodnim scenama, a napisala je scenarija za šest domaćih ostvarenja - filmova i serija. Njena poezija objavljivana je u mnogim književnim časopisima, kao što su Moderna vremena, Sinn und Form,Wasafiri, Manuskripte, Kolaps, Serum, OOtal.

Dobitnica je Sterijine nagrade za najbolji tekst za drame “Zmajeubice” , “Brod za lutke” i “Nahod Simeon”, uključujući i specijalnu dramsku nagradu u Beču, zatim pesničkih nagrada „Pero Despota Stefana“, “Borisav Mihajlović Mihiz”, “Miloš Crnjanski”, “Todor Manojlović”, “Biljana Jovanović” i “Đura Jakšić”, kao i mnogih festivalskih nagrada za najbolja scenarija. Dobitnica je NIN - ove nagrade za najbolji srpski roman, za roman-poemu „ Deca“, prema kome je izvedena opera u Narodnom pozorištu.

Marko Tomaš (Ljubljana, 1978) objavio je četrnaest knjiga pesama, jedan roman, dve knjige eseja, jedan dramski tekst te autorizovanu biografiju Ivice Osima. Većinu knjiga objavio je u izdanjima beogradskog izdavača IK LOM. Piše za nekolicinu regionalnih portala, dnevnih i nedeljnih novina. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Mostar.

Cena ulaznice: 250 rsd


Kulturni Centar Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..