Međunarodni dan knjige u Institutu Servantes

Međunarodni dan knjige u Institutu Servantes
čet, 20. april 2023
Beograd,

Nizom susreta i razgovora o književnosti na španskom jeziku Institut Servantes u Beogradu obeležiće u četvrtak, 20. aprila Međunarodni dan knjige i autorskih prava. Povodom obeležavanja ovog, za Španiju posebno značajnog praznika, Institut Servantes u Beogradu ove godine organizuje susrete autora, izdavača i prevodilaca sa ciljem da skrene dodatnu pažnju na prevođenje španske književnosti, ali i doprinese razmeni ideja između književnosti na španskom i srpskom jeziku. Od 17 časova u Svečanoj sali instituta biće održan okrugli sto na kojem će predstavnici izdavačkih kuća Treći trg, Magnus, Partenon i Dereta govoriti o prijemu književnosti izvorno pisane na španskom jeziku kod čitalačke publike u Srbiji. 

Ovaj razgovor između izdavača i prevodilaca organizovan je sa ciljem boljeg razumevanja pozicije hispanskih književnosti na srpskom izdavačkom tržištu. Osim toga, biće reči o potražnji i recepciji književnosti na španskom od strane ovdašnje javnosti i kritike, kao i o izgledima za unapređenje i razvoj tržišnih prilika.

Učesnici ovog okruglog stola biće: Biljana Isailović, Dejan Matić, Nenad Perišić, Vesna Stamenković, Momčilo Mitrović i Kata Kaluđerović i dr Bojana Kovačević Petrović (moderatorka).

Potom će od 19 časova početi okrugli sto posvećen prevodima klasika sa španskog jezika. Povod za ovaj razgovor biće čuvena edicija „Biblioteka Hispania", koju je izdavačka kuća Partenon pokrenula 2013. godine zajedno sa grupom hispanista. Tokom deset godina postojanja i oko dvadeset i pet objavljenih naslova, ova edicija ustalila se kao referenca u izdavačkom svetu književnosti na španskom jeziku, i na putu je da ponese titulu najdugovečnije edicije dela različitih književnosti na španskom jeziku u Srbiji.

„Biblioteka Hispania" poslužiće tako kao polazište za razgovor o prevodima španskih klasika u Srbiji. Prof. dr Jasna Stojanović, govoriće o prevodima Servantesa, prof. dr Vladimir Karanović o prevodima klasika španske proze i pikarskog romana, a doc. dr Željko Donić o prevodima klasika španske poezije.

Oba događaja biće održana na srpskom jeziku, sa simultanim prevodom na španski. Ulaz je slobodan, do popunjavanja kapaciteta Svečane sale.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila, još od 1995. godine kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine.


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..