Javno vođenje i razgovor “Kraj jezika – Još jednom o Vitgenštajnu”

Javno vođenje i razgovor “Kraj jezika – Još jednom o Vitgenštajnu”
sub, 20. april 2024

Treće javno vođenje i razgovor povodom izložbe „Kraj jezika – još jednom o Vitgenštajnu ", u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, biće održano u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u subotu 20. aprila u 13 časova. U javnom vođenju će učestovati umetnici Vanja Novaković, Lana Vasiljević, Dea Džanković, Daniela Fulgosi i Dragana Žarevac. Vođenje će biti održano na srpskom jeziku. Izložba predstavlja radove srpskih i austrijskih umetnika/učesnika konkursa koji je održan tokom 2022. godine pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma i sajta za umetnost i kulturu Lichtfelder.org organizovanog u onlajn formatu.

Umetnici čiji su radovi prikazani su Ana Maria Lima Dimitrijević, Anita Vitek, Arnold Reinthaler, Astrid Schvarz, Barbara Hoeller, Daniela Fulgosi, Dea Džanković, Doris Theres Hofer, Dragana Žarevac, Dunja Trutin, Gerda Lampalzer, Irena Simić, Jochen Holler, Isabella Kohl , Lana Vasiljević, Michael Heindl, Ernst Miesgang, Miljana Niković, Žarko Aleksić, Danica Bićanić, Boris Burić, Goran Despotovski, Nikola Radosavljević, Rosvitha Veingrill/Stevan Kojić, Verner Jauk/Laura Sophie Meier, Daniel Rothbart, Sonja Meller , Stefan Vinsperger i Vanja Novaković.

Konkurs je tematski obuhvatio predloge i interdisciplinarna istraživanja inspirisana idejama austrijskog filozofa Ludviga Vitgenštajna koji je radio u oblasti logike, matematičke filozofije i jezika. Pristigli predlozi i neočekivani načini na koje Vitgenštajnovo mišljenje o jeziku u savremenom kontekstu u umetničkim praksama nesumnjivo su pokazali novu relevantnost njegove filozofske misli, provocirajući da se još jednom suočimo sa onim što znamo ili verujemo da razumemo.

Izložba će biti otvorena do 6. maja 2024.

Inicijator izložbe je Austrijski kulturni forum Beograd, koncept i upravljanje projektom Milica Lapčević Lichtfelder.org), dok je Miroslav Karić kustos i koordinator iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Kustosi onlajn izložbe su Daniela Wageneder-Stelzchamer i Aleksandra Lazar, a žiri onlajn izložbe činili su Doris Jauk-Hinz, dr Nina Mihaljinac, dr Aloizia Mozer i Jelena Glišić Matović. Sajt Lichtfelder.org dizajnirao je Nikola Korać.

Službeno osiguranje izložbe je Wiener Städtische Insurance.

Foto

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..