IZLOŽBA NADEŽDA – SAVREMENICI – SLEDBENICI

IZLOŽBA NADEŽDA – SAVREMENICI – SLEDBENICI
uto, 13. februar 2024 - ned, 14. april 2024

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, nakon obeležavanja 150 godina od rođenja naše veličanstvene umetnice, povodom Dana državnosti i Nacionalne prestonice kulture – Čačanska Rodna 2023 - predstavlja publici analitičku izložbu Nadeždine umetničke raskoši. Nadežda Petrović, kao lučonoša promena u likovnosti, i ovom izložbom prikazuje kontinuitet u diskontinuitetu stilova i pravaca kroz bezmalo jedan i po vek, korišćenjem bogatstva iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”. Otvaranje, utorak, 13. februara u 19 časova.

Pred savremenom umetnošću je puno izazova, novih kretanja i inovacija, ali će mesto Nadeždinog slikarstva u stvaranju srpske moderne ostati nesporno. U svakom od izloženih dela naslućuju se i očitavaju promene i oslobađanje od konvencionalnih stega i tradicionalističkog pristupa, analizirajući umetničku i društvenu misiju Nadežde Petrović, vodeći do rešenja koja danas čine savremenu umetničku praksu.

Izložba ,,Nadežda – Savremenici – Sledbenici“ je pokušaj sagledavanja uticaja Nadežde Petrović na srpsku umetnost i umetnike kao ogled na primerima dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.
Pored Nadeždinih slika, izložba sadrži dela još 52 autora sa po jednom slikom koje jasno ukazuju na njen uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva.

Neki od autora čija će dela posetioci imati prilike da vide tokom trajanja izložbe su: Sava Šumanović, Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Beta Vukanović, Stojan Ćelić, Milovan Destil Marković, Božidar Plazinić i mnogi drugi.
Tokom trajanja izložbe, u memorijalnoj sobi galerije, po prvi put u Srbiji će biti predstavljeno delo Nadežde Petrović, slika sa vedutom “Venecija”, dimenzija 70 cm x 50 cm. Slika je rađena tehnikom ulja na platnu, na kojoj preovlađuju smeđi tonovi, sfumato atmosfera, uzdržaniji i umireniji gest. ”Venecija “, jedno je od retkih dela iz njene impresionističke faze uvrštena je od strane Narodnog muzeja Srbije kao kulturno dobro-muzejski predmet, a nastala je 1907. godine tokom Nadeždinog studijskog boravka u Italiji.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila 2024. a tokom trajanja će imati nekoliko otvorenih vođenja kroz postavku.

Radno vreme:
Utorak – petak: 10 do 20 časova
Subota i nedelja: od 10 do 14 časova

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..