Promocija knjige "Kad ja pevam, igraju planine"

Promocija knjige
uto, 21. maj 2024, 19:00 h
Beograd,

U utorak, 21. maja, u 19h, Izdavačka kuća Heliks predstavlja knjigu Kad ja pevam, igraju planine, katalonske autorke Irene Sola. Promocija knjige će se održati u Institutu Servantes u Beogradu. Na promociji će govoriti: Dragana Kovačević -  književna kritičarka i novinarka Radio Beograda / Jelena Petanović – prevoditeljka / Katarina Ješić – urednica u Heliksu. Visoko na Pirinejima nastaće oluja i munja će ubiti Domeneka, zemljoradnika kome je draže da bude pesnik. Oko njegovog tela okupiće se duhovi veštica iz 17. veka i uzeti mu mrtvačke trube, pečurke koje je ubrao neposredno pre nesreće.

Njegova udovica Sio biće prinuđena da sama odgaji svoje dvoje dece, Miju i Ilarija.

Kad ja pevam, igraju planine je roman u kome govore žene i muškarci, duhovi i veštice, kiša i pečurke, psi i srndaći koji žive visoko u katalonskim Pirinejima. To je pogranični predeo, u kome se pored legendi čuvaju uspomene na vekovne borbe za preživljavanje, na progone iz neznanja i fanatizma, na bratoubilačke ratove, ali i na iskonsku lepotu. To je plodno tlo za maštu, razmišljanje i pričanje priča. Mesto u kome se, možda, može početi sve iz početka; mesto iskupljenja.

Za roman Kad ja pevam, igraju planine (koji je preveden na više od dvadeset jezika) Irene Sola je dobila nagradu Anagrama za najbolji roman na katalonskom jeziku (2019), kao i nagradu Evropske unije za književnost (2020). Britanski dnevni list The Guardian izabrao ga je za jedan od najboljih romana 2022. godine.

Knjiga je objavljena u okviru projekta Ekvilibrijum: angažovana književnost u vremenima krize kao deo programa Kreativna Evropa


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..