Drugi “Meta World” festival u Beogradu

Drugi “Meta World” festival u Beogradu
sub, 9. decembar 2023 - pet, 15. decembar 2023
Beograd,

Drugo izdanje Meta World festivala savremene umetnosti biće održano od 9. do 15. decembra u sali Bioskopa Balkan u Beogradu. Meta World festival je usmeren ka savremenom stvaralaštvu: muzici, slikarstvu, teatru i modnom dizajnu, ali i novim granama kao što je umetnost gejminga i primena veštačke inteligencije i tehnologija u razvoju kulturne industrije. Festival obrađuje i temu rodne ravnopravnosti, a pored koncerata, instalacija i prezentacija, biće organizovane i diskusije na aktuelne teme.

Ovaj jedinstveni festival potekao je od anasambla Metamorfozis i njegovih osnivača Tatjane  Jovanović Mirković i Saše Mirkovića. Festival je prvi put održan u decembru 2022. godine kada je okupio 50 domaćih i inostranih izvođača, a posetilo ga je oko 3000 gledalaca.
 
Ovogodišnji festival ugostiće neke od najeminentnijih umetnika svetske scene kao što su:
 
- Marc Sinan Company iz Berlina,
- Duo Lab 51 iz Karlsruea,
- Kayhan Kalhor, dobitnik Grammy nagrade I najpoznatiji kemančista na svetu,
- Gabriel Prokofiev, jedan od vodećih elektro-muzičara u Evropi i
- Dragana Ognjenović, najistaknutija srpska modna dizajnerka
 
Cilj festivala je da se savremeno stvaralaštvo približi široj publici i da se omogući da umetnost širokog spektra bude dostupna svakome. Takođe, misija festivala i ansambla je da u domaćim i svetskim okvirima promoviše i unapredi srpsko savremeno stvaralaštvo.
 
Ansambl Metamorfozis je najistaknutiji srpski orkestar koji izvodi umetničku muziku sa idejom da promoviše savremeno stvaralaštvo sa akcentom na srpsko stvaralaštvo. Osnovan je 2005. godine i od tada niže uspehe u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivan domaćim i inostranim priznanjima. Pored samostalnih projekata i turneja u zemlji i inostranstvu, ansambl je punih 15. godina sarđivao sa svetski priznatim kompozitorom Goranom Bregovićem čime je upotpunio i unapredio svoj rad.

Ansambl je ove godine pokrenuo i Metamorphosis Orchestra Academy, edukativnu platformu za mlade između 16. i 30. godina, čime je pružio mogućnost mladim ljudima da steknu nova iskustva i praksu.
 
Ulaznice za festival dostupne su na svim prodajnim mestima Tickets servisa, kao i onlajn.
 


Balkan
Braće Jugović 16, Beograd
<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..