PROSLAVA MEKSIČKOG DANA MRTVIH U INSTITUTU SERVANTES

PROSLAVA MEKSIČKOG DANA MRTVIH U INSTITUTU SERVANTES
čet, 2. novembar 2023
Beograd,

Obeležavanje Dana mrtvih, čuvenog meksičkog praznika, počeće velikom proslavom 2. novembra na platou ispred Instituta Servantes u Beogradu. Ambasada Meksika u Srbiji i Institut Servantes i ove godine obeležavaju jedan od najpoznatijih meksičkih praznika koji je deo svetske kulturne baštine. Dan mrtvih obeležava se u Meksiku svake godine između 31. oktobra i 2. novembra, a Beograd će veliku proslavu prirediti upravo 2. novembra, na uglu Čika Ljubine i Knez Mihailove ulice. Proslava će početi već u 17 časova šminkanjem svih zainteresovanih, dece i odraslih, po uzoru na tradicionalne meksičke šarene lobanje i kostime karakteristične za ovaj praznik.

Potom će od 18.30 časova Knez Mihailovom ulicom krenuti defile našminkanih katrina, odevenih u tradicionalne meksičke kostime.

U 19 časova biće svečano predstavljen Oltar mrtvih u galeriji Instituta Servantes, bogato ukrašena, šarena postavka kojom se dočekuju preminuli, dok će od 19.30 časova na platou ispred Instituta biti upriličene projekcije kratkometražnih meksičkih filmova.

Ceo događaj biće zaokružen degustacijom tradicionalnih meksičkih poslastica koje se pripremaju za Dan mrtvih, a koji će od 20 časova biti deljeni prolaznicima ispred Instituta Servantes.

Nakon proslave, oltar mrtvih moći će da se poseti u galeriji Instituta Servantes sve do 12. novembra.

Tradicionalna proslava Dana mrtvih, koju je 2008. godine Unesko uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavlja jedinstveni spoj različitih kultura. Pre-hispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje, razvile su verske, paganske rituale pre 3.000 godina.

Na taj način, jednom godišnje obeležavan je povratak duhova voljenih osoba u zemlju živih. Nakon španske kolonizacije, ovaj ritual stopio se sa raznim elementima hrišćanske religije i vremenom je postao jedna od najvažnijih porodičnih proslava za Meksikance širom sveta.

Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik počiva u tome da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku.

Dekoraciju čine i razni ukrasi, od kojih svaki ima svoju simboliku, ali i posebni predmeti u kojima je pokojnik uživao. Uobičajeno je verovanje da bi oltar trebalo da sadrži komponente koje evociraju četiri elementa: vodu, zemlju, vetar i vatru. Ovi oltari čine da se duše preminulih osećaju dobrodošlim i pokazuju im da nisu zaboravljeni.


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..