Izložba KOSTA HAKMAN – PRIZORI SVAKODNEVICE

Izložba KOSTA HAKMAN – PRIZORI SVAKODNEVICE
čet, 17. novembar 2022 - ned, 15. januar 2023
Beograd,

U Narodnom muzeju Srbije se u četvrtak, 17. novembra 2022. u 19 časova svečano otvara izložba KOSTA XAKMAN – PRIZORI SVAKODNEVICE, autorki Jasmine Cukić i Lidije Ham Milovanović, kustoskinja Narodnog muzeja Srbije. Umetnika koji je aktivno stvarao od dvadesetih do početka šezdesetih godina 20. veka predstavljamo kroz tematsku raznovrsnost njegovog stvaralačkog izraza sa posebnim akcentom na međuratni period kao najplodniji u njegovom opusu. Kako je retrospektivna izložba Koste Hakmana priređena daleke 1988. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a njegovo stvaralaštvo poslednji put izlagano u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 2011, izložba u Narodnom muzeju Srbije je prilika da se njegov slikarski opus, uz potvrđenu valorizaciju i aktuelnu kontekstualizaciju, iznova sagleda.

Među odabranih 50 radova koji će posetioci do 15. januara moći da vide u Narodnom muzeju Srbije, pored radova iz kolekcije Muzeja nalaze se i radovi iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu, Narodnog muzeja u Smederevskoj palanci, Medija centra „Odbrana“, Biblioteke grada Beograda i Fakulteta likovnih umetnosti. Među izloženim slikama, znatan je broj Xakmanovih radova koji se nalaze u privatnom vlasništvu, što izložbu čini jedinstvenom mogućnošću za uvid u značajna dela koja se ne čuvaju u muzejskim ustanovama.

Ne držeći se strogo hronološkog redosleda, izložba je grupisana u pet celina: autoportreti, mrtve prirode, pejzaži, slika grada i privatni prostori kroz koje se može sagledati umetnikovo promišljanje datih tema i motiva koji kontinuirano postoje u različitim periodima njegovog stvaranja. Istovremeno, ideja autorki izložbe Jasmine Cukić i Lidije Ham Milovanović je pozicioniranje Koste Hakmana u širi kontekst aktuelnih jugoslovenskih i evropskih modernističkih stremljenja, jednako kao i u kulturne okvire epohe u kojoj je živeo i radio, a koji su na različite načine odredili njegovo stvaralaštvo.


Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..