Kreativna Evropa na delu: Remix Comix Showcase u Novom Sadu

Kreativna Evropa na delu: Remix Comix Showcase u Novom Sadu
sub, 11. maj 2024

U subotu, 11. maja u 18 časova, u prostoru SKUP-a, (Distrikt, Bulevar Despota Stefana 5) u Novom Sadu biće održan program “Kreativna Evropa na delu: Remix Comix Showcase” posvećen projektu “Remix Comix – stripovi za nasleđe” realizovanom od 2022. do 2024. godine. Program će u 18 časova otvoriti prezentacija “Kako dobiti međunarodnu podršku za projekte iz oblasti kulture?”, kada će na ovu temu govoriti Milica Rašković, predstavnica Deska Kreativna Evropa Srbija.

U 18:30 uslediće projekcija filma “Na marginama stripa” koji je nastao kao rezultat realizacije ovog projekta i predstavlja retrospektivu njegovih aktivnosti.

Za 19 časova zakazana je panel diskusija sa učesnicima i učesnicama projekta koji su pohađali rezidencije. U okviru ovog programa govoriće umetnik Bojan Dojkić, vizuelna umetnica Lidija Krnjajić, vizuelna umetnica Darija Dragojlović, i grafička dizajnerka Asja Komadina. Razgovor će moderirati Ivana Purtić.

U 20 časova biće otvorena izložba radova nastalih u okviru rezidencija u Pančevu i Novom Sadu.

Koncept projekta “Remix Comix” bio je usmeren na stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa. Ovi stripovi na javnim mestima su nastali kroz pet umetničkih rezidencija u Novom Sadu, Pančevu, Ljubljani, Pragu i Amsterdamu, gde su grupe od po pet međunarodnih umetnika i umetnica sarađivale sa odabranim marginalizovanim grupama. Lokalne grupe su bile raznovrsne, od romske zajednice u Novom Sadu do imigrantske dece u Amsterdamu, mladih koji napuštaju hraniteljske domove u Pragu, alternativnih umetnika u Ljubljani i starijih ljudi u Pančevu.

Ukupno 287 umetnika, teoretičara i kulturnih menadžera je direktno učestvovalo, zajedno sa više od 130 članova marginalizovanih zajednica širom Evrope. Vrhunac ovih rezidencija bio je 30 velikih izložbi i instalacija na otvorenim prostorima, murali na zgradama, plesni performansi i šetnje s akcentom na lokalno nasleđe.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..