Jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci
pet, 10. maj 2024 - uto, 14. maj 2024
Beograd,

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma biće održano od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci i predstaviće retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas. Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

Povodom jubilarne revije Dani slovenačkog filma, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, Njegova ekselencija gospodin Damjan Bergant je rekao: „Dani slovenačkog filma je najznačajnija i najposećenija slovenačka kulturna manifestacija u Srbiji, koja se istovremeno održava u više gradova. Ambasada Republike Slovenije u Beogradu sa velikim zadovoljstvom podržava ovu značajnu filmsku manifestaciju od početka, jer smo svesni značaja slovenačkog filma i slovenačke reči. Pored projekcija savremenih i klasičnih slovenačkih filmova, tokom deset godina odvijali su se i brojni prateći događaji – okrugli stolovi, intervjui sa slovenačkim glumcima, rediteljima, producentima, filmskim kritičarima i tematske izložbe koje su ljubitelje filma upoznale sa svetom slovenačke kinematografije. Srećni i ponosni smo što smo zajedno sa organizatorima uspešno stigli do jubilarnog, 10. izdanja Dana slovenačkog filma u Srbiji".

Na otvaranju festivala, u petak 10. maja od 17:30 u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazana tri filmska ostvarenja.

Dugometražni dokumentarni film „Milko Bambič: In Statu Nascendi" reditelja Radovana Čoka predstavlja skicu umetnika Milka Bambiča (1905-1991) - slikara, ilustratora, poliglote, pronalazača, likovnog kritičara, pisca, pionira slovenačkog stripa i karikature.

Ostvarenje „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna" Maje Weiss dokumentarni je film o poslednjim preživelim žrtvama nacističkog rasnog eksperimenta, kada je 1942. tridesetoro "rasno prikladne" slovenačke dece bilo uključeno u ozloglašeni nacistički program Lebensborn, koji je osnovao Hajnrih Himler u cilju proširivanja arijevske rase.

Kratki dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače" Vladimira Šojata je ostvarenje o jednoj od najlepših i najprimećenijih glumica u eri nemog filma, koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi. Deseta po redu revija Dani slovenačkog filma evociraće uspomenu na ovu glumicu koja povezuje Sloveniju i Srbiju, pozicionirajući ih u kontekst evropske kulture. Ita Rina je preminula upravo 10. maja 1979, na dan otvaranja Dana slovenačkog filma, pa će prikazivanje Šojatovog filma biti i svojevrstan omaž njenom liku i delu.

Rođena kao Ida Kravanja u Divači, Ita Rina je zahvaljujući svojoj lepoti, ali i prirodnoj izražajnosti i nesumnjivom glumačkom talentu postigla veliki uspeh u evropskim filmovima na prelazu iz neme u zvučnu epohu, krajem 20-ih i početkom 30-ih godina. Pod režijskim vodstvom tada najznačajnijih nemačkih i čeških reditelja poput Gustava Mahatija, Karla Antona, Karla Junghansa i drugih, Ita Rina je tokom svoje karijere napravila niz portreta jakih i aktivnih žena koje sudbinu drže u sopstvenim rukama.

Dragomir Zupanc, umetnički direktor revije Dani slovenačkog filma, u susret jubilarnom izdanju manifestacije je rekao: „Filmska manifestacija, Dani slovenačkog filma, otvara vrata stvaraocima i gostima iz Slovenije u Jugoslovenskoj kinoteci 10. maja i traje do 14. maja. Deseta, jubilarna po redu revija biće retrospektivna. Prvog dana manifestacije, koja čitavu deceniju gradi most između dve kinematografije, biće prikazana premijerno tri dokumentarna filma. Prvi, posvećen slovenačkom konstruktivisti i likovnom umetniku „Milko Bambič: In Statu Nascendi" u režiji Radovana Čoka, drugi o internacionalno uspešnoj filmskoj glumici iz tridesetih godina prošlog veka, Iti Rini pod naslovom „Diva iz Divače" montažera i reditelja Vladimira Šojata. Treći, „Uhvaćeni na izvoru", rediteljke Maje Weiss, otvara reviju."

U nastavku manifestacije biće prikazano još šest dugometražnih filmskih ostvarenja po izboru Dragomira Zupanca, umetničkog direktora revije.

U subotu 11. maja, na programu je igrani film „Ples na kiši" reditelja Boštjana Hladnika. Ovo ostvarenje prati slikara Petera koji čezne za srećom - u vezi je sa pozorišnom glumicom Marušom, ali je već pomalo umoran od nje i voleo bi da upozna idealnu ženu, savršenu životnu partnerku. Iste večeri na programu je i igrani televizijski film „Besne lisice" reditelja Borisa Jurjaševiča koji  prati borbu usamljenog rokera da spasi šumu od malverzantskih špekulacija gradonačelnika i lokalnog tajkuna.
 
U nedelju 12. maja biće prikazan dokumentarac „Muzika je vremenska umetnost 3: LP Laibach" Igora Zupea, film o prvom zvanično objavljenom albumu grupe Laibach 1985. godine u Jugoslaviji. U nastavku večeri publika će moći da pogleda i igrani film „Neću više da budem luzerka" Urše Menart. Glavna junakinja ovog ostvarenja je Špela koja ima skoro trideset godina, diplomu istorije umetnosti i nikada nije imala stalan posao. Kada se bez novca, posla i društva nađe na kauču svojih razočaranih roditelja, shvata da će odrastanje biti teže nego što je očekivala.

Program dugometražnih filmova u ponedeljak 13. maja otvara dokumentarac „Priča o Savi" u režiji Rožlea Bregara, o reci koja teče od srca Julijskih Alpa kroz četiri zemlje i mnoge regione, sve do Beograda, gde se uliva u Dunav. Uprkos činjenici da žive pored nje, mnogi nikada ne iskoriste priliku da je zaista upoznaju. Na programu će iste večeri biti i igrani film „Priče iz kestenove šume" Gregora Božiča, o škrtom stolaru Mariju koji živi usred kestenove šume i sprema se da zauvek napusti nesrećne doline te potraži bolji život iza okeana.

U toku revije Dani slovenačkog filma biće prikazani i kratki filmovi, a biće održani i prateći programi – izložba, tribina na temu „Prilozi za istoriju slovenačkog filma" i radionice.


Jugoslovenska Kinoteka
Kosovska 11, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..