IZLOŽBA: MAGI – KAD KRENEM KA

IZLOŽBA: MAGI – KAD KRENEM KA
čet, 25. april 2024 - pet, 25. oktobar 2024
,

Povodom 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda, ova, već decenijama kultna ustanova za promociju rok muzike, organizuje spektakularnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović, jednoj od prvih velikih istorijskih junakinja naše autorske rokenrol scene. Izložba će biti otvorena na Kalemegdanu u četvrtak 25. aprila 2024. u 18.00, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić. Biće predstavljeno 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

Mnoge fotografije će prvi put biti ekskluzivno pred očima javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II godine 1982, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – “Neko nas posmatra” iz 1993. godine.

Život i muzička karijera Margite Magi Stefanović (1959-2002), članice naše proslavljene grupe Katarina II – kasnije poznatije kao Ekatarina Velika – postaju sve značajniji sa protokom vremena. Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog sastava, inače u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve devojke koje su njime želele da se ozbiljno bave. Kao talentovana klavijaturistkinja, značajno je učestvovala u kreiranju jedinstvenih pesama EKV, danas možda i popularnijih nego u ono doba, zbog svoje visoke umetničke vrednosti, čak i kod najmlađe publike. Rad Margite Stefanović u međuvremenu je prihvaćen kao deo najvrednije kulturne zaostavštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ovog proleća obeležavamo tačno 40 godina otkad se pojavio album „Katarina II“ (ZKP RTLJ, 1984), izvanredno debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kome se Margita Magi Stefanović prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan muzičar i jedini put ikada bila vokal u pesmi „Kad krenem ka“. Da je među nama, ovog aprila napunila bi 65 godina. Dovoljno razloga da se njen značaj revalorizuje i Magi konačno neopozivo smesti među istaknute istorijske figure ovdašnje popularne kulture – što svi već dugo znamo da ona jeste.

Ostaje u sećanju da je, tokom svog postojanja, grupa Ekatarina Velika objavila sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila mnogobrojne izazovne video spotove i odsvirala mnoštvo koncerata, od kojih je upravo nezaboravan onaj niz rasprodatih uzastopnih nastupa 1989. u Domu omladine Beograda. Tokom čitave jedne briljantne decenije – u periodu od 1984. do 1994. – ova grupa kreativnih muzičara bila je simbol visokog artističkog i moralnog integriteta, što je bez ikakve sumnje imao snažan uticaj na mnogobrojne druge bendove, evo sve do savremenog doba. Magi je u svemu tome odigrala izuzetno važnu ulogu.

Povodom 60 godina od početka rada Doma omladine Beograda, sećamo se dakle jedne od prvih i najvećih junakinja moderne rok scene, vesnice nove epohe – Margite Magi Stefanović. U njenu čast, upriličili smo izložbu fotografija na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu pod nazivom „MAGI – KAD KRENEM KA“. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajn potpisuje Dobrila Stevanić, a autori fotografija koje će posetioci tokom trajanja izložbe moći da pogledaju su – Goranka Matić, Srđan Vejvoda, Goran Vejvoda i Aleksandar Kujučev.

Na ovoj izložbi mogu se videti fotografije koje prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović, počev od 1981, najpre kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju i devojku Srđana Vejvode, preko njenih rok početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvezdanog statusa, dosegnutog na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa popularnom grupom Ekatarina Velika. Osim hronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije „novog talasa“ u Beogradu.

foto Goranka Matić

www.domomladine.org


Kalemegdan
IZA “CVIJETE ZUZORIĆ”, NEKADAŠNJI MINI-GOLF TEREN),
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..