GODIŠNJI SASTANAK SAVETA EVROPA NOSTRE - BELGRADE HERITAGE FORUM

GODIŠNJI SASTANAK SAVETA EVROPA NOSTRE - BELGRADE HERITAGE FORUM
sre, 17. maj 2023 - sub, 20. maj 2023

U organizaciji Evropa Nostre u saradnji sa Evropa Nostra Srbija i uz podršku Evropske Komisije, Delegacije EU u Srbiji i Delfi ekonomskog foruma. Promocija Haba evropskog nasleđa (European Heritage Hub) - Obeležavanje 60 godina od osnivanja Evropa Nostre. Povodom šezdesetogodišnjice Evropa Nostre, pokretanja pilot-projekta Haba evropskog nasleđa i sastanka Saveta Evrope Nostra u Beogradu, Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija, uz podršku Evropske Komisije, Delegacije EU u Srbiji i Delfi ekonomskog foruma organizuju nekoliko važnih događaja ove nedelje u Beogradu, od kojih je najvažniji Beogradski forum za kulturno nasleđe (Belgrade Heritage Forum) koji će se održati u Beogradu u petak, 19. maja 2023. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1 sa početkom u 9:00 časova (program na srpskom i engleskom je u prilogu).

Pored toga dan pre Foruma, Evropa Nostra će održati svoj interni godišnji sastanak, a uvaženi pripadnici ove važne svetske organizacije će obići nekoliko važnih lokaliteta naše kulturne baštine, grupa 1, koju predvodi Herman Parcinger (Hermann Parzinger), izvršni predsednik Evropa Nostre posetiće arheološko nalazište Vinča Belo Brdo, grupa 2: koju predvodi Gi Klos (Guy Clausse), izvršni potpredsednik Evropa Nostre posetiće Beogradsku tvrđavu koja je 2020. godine uvrštena na listu 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi, dok će grupa 3 posetiti Memorijalni kompleks Staro sajmište, Evropsku delegaciju predvodi Loran Levi-Stros (Laurent Lévi-Strauss), član Odbora Evropa Nostre.

17. maja u 14.30 u EU Info centru, Kralja Milana 7 biće održano predavanje Dr Predavanje dr Natalije Musjenko (Natalia Moussienko),  iz Ukrajine, Umetnost i kulturno nasleđe u ratom zahvaćenoj Ukrajini Obavezna registracija na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Takođe, veče pred početak Foruma, u četvrtak 18. maja sa početkom u 20.30 časova u Kolarčevoj zadužbini, a u saradnji sa Evropa Nostrom i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, održaće se koncert Evropskog orkestra mladih koji će biti posvećen mladima u Srbiji i poruci solidarnosti nakon nedavnih tragičnih događaja u školi „Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu. Biografiju ovog orkestra možete naći u prilogu.

Šire saopštenje i program boravka stranih delegacija i Foruma su u prilogu.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..