Otvaranje Barutane uz Hernana Cattanea, Danny Howellsa i Petra Dundova

Otvaranje Barutane uz Hernana Cattanea, Danny Howellsa i Petra Dundova
pet, 12. maj 2023
,

Kultna Barutana na Kalemegdanu, popularno okupljalište ljubitelja elektronskog i alternativnog zvuka, otvara večeras svoju desetu sezonu. Početak nove klupske sezone zakazan je za vikend, kada u Beograd stiže legenda progressive scene – Hernan Cattaneo koji će dve večeri zaredom zabavljati beogradsku publiku, uz specijalne goste. Večeras će pored Cattanea nastupiti Danny Howells i Graziano Raffa, dok će se sutra zajedno sa njim za DJ pultom naći Petar Dundov i Nick Varon. Kult Hernana Cattanea muzičara egzistira širom sveta, a njegovi obožavaoci ga zovu El Maestro.

On je mnogo više od izvođača, jedan je od vodećih umetnika koji je argentiski house sa lokala premestio na internacionalnu scenu i jedan od dobitnika priznanja za istaknutu ličnost u kulturi Buenos Ajresa.

Narednog vikenda, u petak 19. maja po prvi put u Barutani nastupiće jedan od trenutno najatraktivnijih svetskih house producenata i DJ-eva, poreklom iz Južne Afrike – Themba. Njegov jedinstveni zvuk proizilazi iz njegovog afričkog porekla, stvarajući prepoznatljiv pristup elektronskoj muzici. Njegovog debi albuma "Modern Africa Part 1 - Ekhaya" koji je izdao za Armada Music-u je sadržao odabrane vokaliste iz Južne Afrike, kao i remikse Black Coffee-ja, Damiana Lazarusa, The Martinez Brothersa, Dense & Pike, nakon kojeg je usledio i "Modern Africa Part 2". Prošla godina donela mu je rezidenturu u klubu ZOUK u Las Vegasu, zajedno sa Carlom Coxom, Jamie Jonesom i još mnogim velikanima elektronske scene, kao i letnju rezidenturu na Ibici, u klubu Chinois. Domaću podršku te večeri pružiće mu Andrew Meller i Goran Starčević.

Subota 20. maj rezervisana je za gostovanje cenjene techno producentkinje i DJ-ice Paule Temple. Njene numere "Gegen" i "Deathvox" smatraju se jednim od najoriginalnijih doprinosa noisy savremenom technu. Paula Temple je zaslužna za razvoj inovativnog midi kontrolera za live nastup, MXF8, koji je u mnogome uticao na njen trenutni hibridni stil live/DJ nastupa. Remiksovala je mnoge avangardne artiste od The Knife, Peaches, Perera Elsewhere do Planningtorock, a pre skoro 10 godina je započela seriju saradnji Decon/Recon na sopstvenom lejblu Noise Manifesto, u okviru koje je radila sa Aishom Devi, Oni Ayhunom, rRoxymore i SØS Gunver Rybergom. Zajedno sa Karin Dreijer koproducirala je njen Fever Ray album "Plunge" koji je u Švedskoj dobio Gremija. Pored Paule Temple, te večeri će nastupiti Mihajlo i Alexandar Ivković b2b DJ Neša (Tehnika 8x8).

Jedan od najtraženijih holandskih producenata i DJ-eva, techno legenda Bart Skils i egipatski DJ Raxon vraćaju se u Beograd u petak 26. maja, kada će se naći na bini Barutane zajedno sa svojim kolegom iz Drumcode familije, Ilijom Djokovicem, lokalnim talentom sa internacionalnom karijerom. Specijalan gost te večeri biće Asher Swissa. Bart Skils je u svetu techna više od dve decenije, njegov zvuk definiše konstantna evolucija, ali istovremeno i elementi od kojih je počinjao. Njegov masovni hit „Your Mind“ sa Adamom Beyerom jedno je od najvećih techno izdanja prošle decenije, a remiksi velikih klasika poput „Push – Universal Nation“ i „Moby – Go“ doveli su ove numere u punu pažnju savremene techno scene. Raxon ima široku ličnost i kulturno nasleđe iza sebe, koje primenjuje i u svojoj muzici. Njegova strast prema muzici 2014. godine odvela ga je u Barselonu, gde je počeo da izdaje muziku za neke od najrespektabilnijih lejblova kao što su Ellum, Diynamic, Kompakt, Cocoon, dok 2019. godine postao je član i Drumcode izdavačke kuće.

U junu mesecu na programu Barutane su povratak autentične predstavnice evropskog andergraunda Lilly Palmer, novo izdanje Apgrade-a uz Pearson Sound i Nicka Leóna, nastup predstavnice berlinskog techno zvuka SPFDJ, veliki The Soundgarden showcase sa Nickom Warrenom i Fur Coatom, a stižu i dvojac Red Axes, Fatima Hajji, Stella Bossi, legende elektronske muzike Sasha i John Digweed koji će održati zajednički nastup i Jeff Mills, aka The Wizard – jedan od najvećih, najpoznatijih i najuticajnijih DJ-eva i producenata svih vremena. Jul je rezervisan za nastup legende britanskog klabinga Gilesa Petersona, dok u avgustu gostuje Juliet Fox.
Ulaznice za sve događaje u Barutani su u prodaji putem Cooltix onlajn platforme, kao i na Gigs Tix i Ticket Vision prodajnim mrežama.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..