Članovi Eko-škole Sedme beogradske gimnazije, dvadeset i dvoje učenika i njihovi profesori, sproveli su u subotu, 30. septembra 2023. godine, malo istraživanje prisustva mikroplastike u vodama Savskog jezera pored Ade Ciganlije. Eko-škola Sedme beogradske gimnazije nosilac je zelene zastave koju u ime Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine Saveta Evrope u Republici Srbiji dodeljuje NVO „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ kao visoko priznanje školama u kojima se kontinuirano sprovode aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. Ada Ciganlija, sa druge strane, nosilac je jedine plave zastave u našoj zemlji, međunarodno priznatog sertifikata koji se stiče na osnovu visokog kvaliteta vode, ekološkog upravljanja, bezbednosti i sprovedenih aktivnosti ekološke edukacije.

Učenici i profesori koji čine Eko-školu Sedme beogradske gimnazije iskoristili su lepo vreme i sproveli nekoliko obrazovnih aktivnosti na Adi. Kratko predavanje o mikroplastici, njenom nastanku, kruženju u prirodi, ekološkim i zdravstvenim posledicama prisustva mikroplastike u vodi i hrani održala je Marina Drndarski, profesorka biologije.

Učenici su sa profesorima biologije, fizike i hemije uzorkovali vodu iz Savskog jezera, proučavali strukturu nanosa, tragali za mikroplastikom i analizirali hemijska svojstva vode (rN vrednost, prisustvo nitrata, nitrita, fosfata, amonijaka). Identifikovali su, takođe, pomoću telefonskih aplikacija klasasti kročanj (Myriophyllum spicatum) koji je masovno nataložen u zoni kontakta vode sa obalom. Kupači koji su se zatekli na Adi razgovarali su sa učenicima o stanju životne sredine na Adi i interesovali se za zaključke njihovog malog istraživanja.

Tatjana Bogojević, profesorka biologije i jedna od voditeljki današnjih radionica, istakla je: „Današnje aktivnosti Eko-škole Sedme beogradske gimnazije imale su za cilj produbljivanje teorijskih znanja iz oblasti prirodnih nauka koje učenici stiču u školi, ali i razvoj njihovih praktičnih veština. Saradnja učenika i profesora, učenje uz istraživanje u prijatnom spoljnom ambijentu, promovisanje vrednosti obrazovanja i zaštite životne sredine u lokalnoj sredini, pažnja izletnika i razgovor sa njima, ulepšali su nam današnji dan vikenda. Učenici i mi, profesori, zaključili smo da je Ada Ciganlija sa pravom nosilac Plave zastave. Pitanja koja su se danas otvorila, nastavićemo da proučavamo dalje u školi.“

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..