mozPod sloganom "Focus Brain in Belgrade" manifestacija predviđa seriju predavanja, izložbe, projekcije filmova, pozorišnu predstavu, interaktivni program itd.
Foaje Dvorane KCB, Kolarčeva 6
(radno vreme: svakog dana od 16,00 do 21,00)

Svake godine u mesecu martu se širom planete organizuje "Nedelja svesti o mozgu". Cilj ovog globalnog događaja je da se javnost upozna sa istraživanjem u oblasti neuronauka, aktuelnim pitanjima i još aktuelnijim odgovorima. Ove godine "Nedelja svesti o mozgu" se održava u preko 50 zemalja sveta u periodu od 12. do 18. marta.
Brain Awareness Week 2012, odnosno Nedelja svesti o mozgu je manifestacija koja se u Srbiji održava po sedmi put, pod pokroviteljstvom svetske fondacije Dana i uz podršku evropske federacije društava za neuronauke FENS. Organizacija "Nedelja svesti o mozgu" u Srbiji ove godine je poverena Studentskoj sekciji za neuronauke Društva za neuronauke Srbije. Želja organizatora je da se laičkoj populaciji predstavi napredak u dijagnozi, lečenju i prevenciji različitih neuroloških poremećaja kao i da se popularišu neuronauke uopšte. Pod sloganom "Focus Brain in Belgrade" manifestacija predviđa seriju predavanja, izložbe, projekcije filmova, pozorišnu predstavu, interaktivni program itd.



Program predavanja:

petak 16.mart
18:00 - 20.00

Doc dr Srđan Lopičić, Institut za patološku fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu
Od egzotične palme do drevne bakterije - u potrazi za uzročnikom neurodegenerativnih bolesti

Neurodegenerativne bolesti su grupa oboljenja tokom kojih dolazi do progresivnog gubitka funkcije i propadanja neurona – ćelija mozga koje vrše obradu informacija. Kao posledica navedenog procesa nastaje širok spektar poremećaja, od otežanog izvođenja voljnih pokreta do promena ponašanja. Ove onesposobljavajuće i često smrtonosne bolesti su, nažalost, neizlečive. Jedan od razloga za nepostojanje adekvatne terapije je i to što ne znamo uzročnika koji otpočinje procese što dovode do oštećenja i smrti neurona. Tokom ovog izlaganja preći ćemo put od ostrva zapadnog Pacifika do Ade Ciganlije u potrazi za mogućim prouzrokovačem neurodegenerativnih bolesti.



Prof dr Pavle Anđus, Centar za lasersku mikroskopiju Biološkog fakulteta u Beogradu.
Elektrofiziologija – potraga za impulsom života

Otkriće akcionog potencijala – nervnog impulsa početkom dvadesetog veka i objašnjenje njegove jonske osnove 50ih godina od strane nobelovaca Hočkina i Hakslija uvelo je neuronauke u novu eru. Dalji proboj omogućila su tehnološka dostignuća elektorfiziološke registracije kojima je omogućeno merenje jonske struje kroz jedan proteinski molekul – membranski jonski kanal. Predavanjem će biti obuhvaćene osnovne epizode u ovoj istraživačkoj potrazi za „impulsom života“ sa nekim primerima naučnih proboja u našoj sredini.


Dragana Glumac, radni terapeut, Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije
Vežbe disanja u praksi

Integrativni pristup održavanju i popravljanju zdravlja preko znanja i veština aktivne kineziterapije, okupacione terapije i joga tehnika.Uticaj vežbi disanja na centre i rezultati koje proizvodi. Prikaz vežbi, za svakodnevnu upotrebu sa dugotrajnim efektima na očuvanje zdravlja. Primena vežbi disanja u kliničkim uslovima na primeru paničnog poremećaja.

subota, 17.mart
18.00 - 20.00

prof dr Jovo Toševski, Institut za anatomiju i sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu
Sukobi emocionalnih i svesnih sistema u mozgu žene i muškarca - razlike muškog i ženskog mozga

Emocionalni i racionalni sistemi mozga su najčešće suprostavljeni jedni drugima. Supstrat te kompeticije su sinapse neurona, ćelije glije i različiti regioni mozga. Sukobljene su, takođe, i različite vrste memorija. Ove pojave čine osnovu ponašanja koje se događa svakodnevno idugoročno. Nabrojane interakcije se presudno odražavaju na psihološki status žene i muškarca, a naročito na njihove međupolne odnose.


Doc dr Miloš Bajčetić, Institut za histologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Neuromitovi i legende – hajde da se ne lažemo više ?

Istorija medicine i istraživanja u neuronaukama prepuna je primera velikih „revolucionarnih“ otkrića, ali i velikih zabluda i pogrešnih predstava o tome šta je i kako funkcioniše mozak. Da li stvarno koristite samo 10 posto svog mozga? Da li ste „levo-moždana“ ili „desno-moždana“ osoba? Predavanje će pokušati da pruži odgovor na ova i još neka pitanja

+
• Nedelja svesti o mozgu, Beograd 2012 12 – 18.mart
Izložba radova Udruženje psihijatrijskih pacijenata "Duša", Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom,
Mentalne ustanove „Dr Slavoljub Bakalović“ iz Vršca

Otvaranje izložbe: 12. mart u 16.00

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..