Tokom juna u Muzeju Vuka i Dositeja biće priređena smotra muzejskog teatra i koncertni repertoar beogradskih džez i rokenrol bendova. Sa željom da okupimo publiku različitih interesovanja i ukusa, razgovaraćemo o važnim događajima i ličnostima srpske kulture i uživati u savremenim interpretacijama dramskih komada i muzičkim nastupima različitih žanrova. MUZEJSKI TEATAR je zakazan za Četvrtak, 6. juna od 18:30-20:00h uz izvođenje monodrame “Dosije Dositej” u produkciji Narodnog muzeja Srbije će se odigrati jubilarni, 50. put u bašti Muzeja Vuka i Dositeja prema tekstu Eliane Gavrilović, dok Dositeja Obradovića predstavlja dramski umetnik Vladimir Cvejić. 

Četvrtak, 13.6. 18:30-20:00
Monodrama Čučuk Stana Srpkinja i Grkinja

U bašti Muzeja Vuka i Dositeja pred publikom će se odigrati predstava Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, 13. juna 2024. godine. Monodrama zaječarskog teatra „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”, autora i reditelja Željka Hubača, koji je oživeo je priču o heroini ustaničke Srbije, prvoj ženi diplomati i ljubavi velikog junaka Hajduk Veljka Petrovića u izvođenju Nataše Petrović.

Nedelja, 16.6. 12:00-13:00
Moj otac Vuk Karadžić

ispred divanhane u Muzeju Vuka i Dositeja // U okviru Smotre muzejskog teatra monodramu "Moj otac Vuk Karadžić" prema tekstu Eliane Gavrilović i tumačenju Vukove ćerke Mine Karadžić, izvešće dramska umetnica Ljiljana Jakšić.

Četvrtak, 20.6. 18:30-20:00  
Vetar i zastave. Tanasko Rajić

Jedan od najistaknutijih ustanika i starešina Tanasko Rajić, Karađorđev barjaktar u tumačenju harizmatičnog glumca Nikole Šurbanovića, prema tekstu Dejana Stojiljkovića u režiji Milana Milosavljevića u bašti Muzeja Vuka i Dositeja

Četvrtak, 27.6. 18:30-20:00
Slušaj kako govorim - Sava Mrkalj

„Slušaj kako govorim - Sava Mrkalj“ autorke Gordane Ilić Marković u režiji Dušana Aškovića zahvaljujući ideji glumca Tihomira Stanića koji se za Mrkaljev život zainteresovao kada ga je igrao u seriji o Vuku Karadžiću. Sava Mrkalj reformator srpske ćirilice u tumačenju glumca Dejana Stojakovića pred publikom u bašti Muzeja Vuka i Dositeja.

Ulaznice za sve predstave će se kupovati preko platforme tickets.rs po ceni od 800 RSD onlajn, u svim Delfi knjižarama i ostalim prodajnim mestima. Predstave Dosije Dositej i Moj otac Vuk Kardžić po ceni od 600 RSD.

KONCERTNI REPERTOAR

Subota, 8.6. 18:30-20:00  
VIS Orasi književni bend

Jedini ovdašnji književnički bend je počeo sa radom 2002. godine i do sada je kroz njega prošlo preko 50 muzičara. Zabeležili su za tri godine postojanja dvadesetak nastupa i jedan Live CD. profesoru RASTKU JEVTOVIĆU, idejnom tvorcu benda i autoru skoro svih tadašnjih aranžmana književničkih pesama, pristupa grupa tadašnjih đaka Pete gimnazije i Orasi počinju prvi put da nastupaju kao električni rok sastav. Od 2008. godine Orasima počinju da se pridružuju i iskusniji muzičari.

Subota, 22.6. 18:30-20:00  
Dušan Petrović, Ženja Gorbunov i Dima Midburn trio

Ovaj trio sastavljen je od veterana moskovske i beogradske muzičke scene. Sva trojica su duboko ukorenjena u rokenrol tradiciji, ali ih je muziciranje ponelo daleko izvan jednostavnih formi i njihovu muzičku radoznalost dovelo do improvizacije kao ultimativno načina izražavanja. Dušan, Ženja i Dima će vam priuštiti jedinstvenu i neponovljivu mešavinu rokenrola, elektronike, džeza i klasike, skrojenu u trenutku baš za taj trenutak, jedinstven i neponovljiv.

Subota, 29.6. 18:30-20:00
They drive by night

They drive by night je bend nastao iz muzičkog projekta vizuelnog umetnika Nemanje Nikolića, karakteričan po distorziranom gitarskom zvuku, ispod kog se valja mantrični ritam praćen tekstovima koji referišu na filmove, pop kulturu, vizuelnu umetnost i književnost. Na razgovoru i koncertu u Muzeju Vuka i Dositeja. imaćemo prilike da čujemo nešto više o tome kako je nastao novi album i da ujedno uživamo u pesmama sa debitantskog ostvarenja „Pomračenje“, koji je snimio Dušan Filimonović, miks i produkcija delo je Srđana Popova, dok je master radio Džejms Plotkin. They drive by night čine Nemanja Nikolić (gitara i vokal), Iva Kuzmanović (vokal), Bojan Nikolić (gitara), Vladimir Milićević (bas) i Pavle Popov (bubanj).

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..