Velika akcija čišćenja Dunava i priobalja duž zemunskog Keja oslobođenja i Velikog ratnog ostrva, pod nazivom „Grabimo vetar“, biće organizovana u subotu 30. i nedelju 31. oktobra, od 11 do 16 časova. Akcija, koju organizuju jedriličari Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja „Leptir“, započeće u Jedriličarskom klubu „Zemun“ na Keju, preko puta popularne plaže Lido. Iz ove Fondacije pozivaju sve građane koji žele da Dunav i njegovo priobalje budu čistiji, da se pridruže akciji, kako bi zajedničkim snagama prikupili metalni, plastični i drveni otpad, kao i automobilske gume koje se nalaze u ovom delu naše najduže reke.

„Dunavsko priobalje duž Velikog ratnog ostrva omiljena je lokacija za veslanje, jedrenje, ali i uživanje u šetnji i na brojnim splavovima. Međutim, i priobalje i reka su konstantno puni otpada koji donosi struja. Naša Fondacija je zato pripremila više od 10 jedrilica iz kojih će se tokom akcije grabuljama čistiti reka. Pozivamo vlasnike jedrilica, čamaca i kanua da nam se pridruže ovog vikenda, ali i sve građane koji žele da pomognu da naš Dunav i priobalje budu što čistiji“, ističe Radovan Drezga, predstavnik Fondacije i dugogodišnji trener jedriličarstva.
 
Za zainteresovane građane biće obezbeđene rukavice i kese za čišćenje priobalja. I deca i odrasli takođe će moći da isprobaju jedrenje. Akcija duž jedne i po nautičke milje završiće se na marini „Dobrila“ na Keju, preko puta Palate Srbija, gde će za njene učesnike biti obezbeđeno posluženje.
 
Plan organizatora je da akciju organizuju svake jeseni, uz učešće sve većeg broja partnera – od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada. Fondacija „Leptir“ nastala je kao podrška mladim jedriličarima da ostvare svoj pun potencijal, sa idejom promocije kulture jedrenja kao jednog od retkih ekoloških sportova.
 
„Vodena blaga našeg grada, ali i čitave Srbije i dalje su neiskorišćena za održive, prirodne aktivnosti kao što je jedrenje. Osim podrške mladim jedriličarima i budućim trenerima, želimo da popularizujemo održive načine transporta i skrenemo pažnju na značaj reka za naše društvo. Upravo zato smo i pokrenuli ovakvu vrstu akcije čišćenja Dunava, na kojem i pored kojeg svi volimo da provodimo vreme“, kaže Drezga.
 
Članovi Fondacije su proteklih pet godina zaredom jedriličarski šampioni Srbije u klasi do 15 godina starosti, a mladi jedriličar Stefan Juil bio je i šampion Evrope 2017. u ovoj klasi.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..