Umesto u prolećnom terminu 17. Beogradski festival igre biće držan u septembru i novembru pod sloganom Senzacije (re-konstruisane). U toku leta po rečima Aje Jung na press konferenciji koja se održala danas u Klubu književnika, uloženo je mnogo energije da bi se festival ipak održao. Festival je na proleće 2020. bio otkazan samo nekoliko dana pre početka, zbog međunarodnih mera u sprečavanju širenja virusa Covid 19. Rekonstruisana verzija festivalskog programa je uspela da zadrži svoje najveće senzacije. Festival će biti otvoren 11. septembra nastupom madridskog “La Veronala” u Madlenijanumu sa “Pasionarijom” koreografa Markosa Moroa.

Iako je uspeo da zadrži većinu imena koja su bila najavljena i na proleće, program je zbog krizne situacije morao da se podeli u dva dela, pa će prvi deo biti od 11 - 30. septembra a drugi od 2 - 8. novembra 2020. u Beogradu i Novom Sadu. 

Ne zaboravimo da je "Beograd zahvaljujući ovoj manifestaciji postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove i ispisuju istoriju igre, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa podjednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa određuje poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja". Napori organizatora da se festival održi u novom terminu su zato uspešni i ove godine bićemo u mogućnosti da pogledamo predstave eminentnih i vodećih umetnika u svetu igre. Uz poštovanje svih mera broj gledalaca će biti sveden na dozvoljeni broj a predstave će se igrati samo u pozorištima koja su osposobljna za ovakvu situaciju, a tu se pozorište Madlenianum gde će biti i većina programa, pokazalo kao najbolje opremljeno.

Za sve one koji ne mogu da kupe ulaznice zbog njihovog ograničenog broja, predstave će biti snimane i emitovane na zvaničnom You Tube kanalu festivala u isto vreme kada budu igrane tj. u 20 časova.

Program za septembar je veoma raznovrstan i organizatori se nadaju da će se posle ove duge kulturne dijete "ljudima napokon vratiti osmeh na lice".

Predstava Kompanije Ervea Kubija "Varvarske noći" pomerena je na 15. septembar i u pozorište Madlenianum. Trupa iz Buenos Airesa "Un Poyo Rojo" predstaviće se koreografijom koju potpisuju Nikolas Pođi i Lučijano Roso 19. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, a dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. “Biće sve gore i gore, prijatelju” naziv je koreografije Lisbet Gruve koju će 21. septembra u BDP-u izvesti plesači “Voetvolka” iz Antverpena. Balet riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, koje je vredno pripremilo cak dve premijere u toku leta, predstaviće se “Čipkom” u koreografiji Maše Kolar u pozorištu Madlenijanum 22. septembra.

Plesači beogradskog Baleta Narodnog pozorišta, dobitnici nagrade #verujusebe, u svojoj matičnoj kući 24. septembra otplesati “Jedan” po koreografiji Sanje Ninković. Olivije Diboa sa svojom kompanijom predstaviće nam “Moje telo…” 26. septembra u Madlenijanumu. Scena pozorišta Madlenianum je takođe rezervisana i 27. septembra za “Gracije” Silvije Gribaudi i njene venecijanske kompanije, dok će 30. septembra na istom mestu nastupiti Alesandro Šjaroni sa svojom koreografijom „Avgust“.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..