Multidisciplinarna manifetacija Savamalske kulturne svečanosti počeće u utorak 16. jula u 20.30 sati u Pedagoškom muzeju u Beogradu (Uzun Mirkova 14). Deo programa - Savamala u gostima trajaće sve do 30.avgusta, dok će drugi deo programa pod nazivom Manakovo kulturno leto biti održan krajem jula u Manakovoj kući. Svakog utorka, srede i četvrtka biće priređivani pozorišni, poetski, muzički i filmski programi. Ljubitelji muzike imaće prilike da poslušaju rok bend Ulični psi (na samom početku), najlepše operke arije (trio Artium), omaž stvaralaštvu Đorđa Balađevića (duo Đura i Miša), balkansku i vizantijsku muziku (Belo platno), pop i džez (Kostantin Ferdinand i Milan Burda), klasična gitara (Zoran Anić) ili da uživaju u gajdama i kavalu i nauče nešto o njima (Miloš Nikolić). Pred sam Ilinden hor Makedonium pevaće najlepše pesme iz Sevrene Makedeonije.

Program „Bioskop u gostima“ ponudiće takođe raznovrsan program od dokumentarnih i dokumentarno igranih filmova („Ćirilo i Metodije“, „Vi idite,ja neću“, „Svetlsoti tiha“, „Tihi kutak Hristov“...), ali i velike hitove prikazane na ovogodišnjem Festu – „Profesor i ludak“ (Mel Gibson i Šon Pen) i „Uništiteljka“ (Nikol Kidman).

Pozorišni program (Teatar na Đumruku) biće u znaku domaće  komedije. Biće izvedene predstave „Kovači“ Miloša Nikolića (BAG teatar), „Zajednički stan“ ,Dragutina Gute Dobričanina (Artisti), Sterijina „Pokondirena tikva“ (Studio Bis) i Mandarina sve pogaDŽa (Marija Masal). Na samom početku manifestacije u četvrtak 18. jula od 19 sati biće izvedena predstava za decu „Crvenkapa“ (Pan teatar). Za najmlađu publiku predviđeno je i poestko veče sa glumicom Marijom Masal – „Pačja škola“ (31.jul 2019), dok će odrsalnima u dva navrata stihove kazivati Vitomir Vico Dardić: najpre orjentalnu poeziju (obogaćenu plesom koreografskog studija AURENA), a onda  u drugom terminu kazivaće stihove Petra Petrovića Njegoša.

Dečiji programi očinju od 19 sati, a svi ostali u 20,30 sati. Cena ulaznice je 300 dinara. Manifestaciju organizuju Tangram Centar i Pedagoški muzej, uz saradnju sa Etnografskim muzejem (programi u Manakovoj kući), a uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..