DAH Teatar u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Beograda 15. decembra u 20h organizuje izvođenje pozorišne instalacije „Žene DADE – Jedna moguća izložba.“ Ovo izvođenje poslednje je u ovoj godini ali najavljuje saradnju SKC-a i DAH Teatra za sledeću godinu kada je u planu da se ova pozorišna instalacija izvodi jednom mesečno na njihovom repertoaru. Prošle i ove godine obeležava se 100 godina umetničkog, antiratnog, avangardnog pokreta dadaizam. Po celom svetu umetnici su izvodili omaže ovom važnom umetničkom pokretu kroz razne vrste performansa, izložbi, edukativnih i interaktivnih događaja.

Ipak, upadljivo je da su umetnice, čiji je značaj bio veliki i koje su odigrale veliku ulogu u pokretu DADA, bile nedovoljno zastupljene u pomenutim slavljenjima dadaizma, kao i u pokretu DADA uopšte.

Ova pozorišna instalacija govori o neophodnosti traganja za drugačijim interpretacijama koje će obezbediti celovitiju sliku pokreta DADA i predstavljati tumačenje pokreta bazirano na relevantnijoj istoriji u kojoj su umetnice imale jednako važnu ulogu kao i umetnici. Takođe razmatra dadaizam kao umetnički pokret  koji nam se posebno obraća danas kada na žalost vidimo toliko sličnosti sa vremenom pred početak prvog svetskog rata: konflikti širom sveta, izbeglička kriza, zastrašujuće siromaštvo. U današnjoj političkoj klimi, umetnici moraju da nađu način da se kreativno angažuju da bi se suprotstavili sistemima nasilja, kao što su mizoginija, ratovi i teror profita.

Režija i koncept: Dijana Milošević

Igraju: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić

Muzičari: Ljubica Damčević, Uglješa Majdevac
Scenografija: Neša Paripović
Kostim i šminka: Snežana Arnautović i DAH Teatar

"Ready-made" koferi: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić

Svetlo: Milomir Dimitrijević
Organizacija i PR: Nataša Novaković
Fotografija: Una Škandro

DAH Teatar se zahvaljuje: Kulturnom centaru Beograda, Snežani Arnautović, Kristini Morus, Neši Paripoviću i Širi Vulf

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..